СамокоВест

Виктория и Захари Недялкови със специалната награда „Вдъхновение на годината“

Споделете ни в

Виктория и Захари Недялкови отдавна са разкрили красотата на Човека в себе си. Но преди няколко дни семейството стана носител и на специалната награда „Вдъхновение на годината“ . Наградата е една от категориите на приза „Човек на Годината“ на Българския хелзински комитет.

Виктория и Захари Недялкови бяха отличени за инициативата им „Към върха“. Вики и Захи са посветили себе си на каузата да направят планината достижима и за хора с двигателни затруднения. Организират снежно спускане, преходи и адаптирани игри за деца с увреждания, помогнаха на мъж, който не ходи самостоятелно, да се качи на Мусала и за пореден път организираха летен лагер в Рила за деца със спина бифида и хидроцефалия. С особена грижа семейство Недялкова помага на децата с двигателни проблеми да достигнат своя Връх. Чрез изкачването децата не само осъществяват своите мечти – добиват усещането, че няма неща извън техния обсег, убедена е Виктория Недялкова. От години семейство Недялкови доказва, че не може и не трябва да има граници пред детските мечти. Вдъхновител е дъщеря им Криси, родена със спина бифида и хидроцефалия. Родителите й, които са доброволци към планинската спасителна служба в Самоков и сертифицирани планински водачи, не искат да лишават от красотата и уроците на планината не само Криси, но и още много деца.   За две години са помогнали на близо 30 деца с двигателни проблеми да достигнат Върха.

И всичко това Виктория и Захари го постигат озарени от усмивките си и от вътрешната си светлина. Позитивизмът им е заразителен и всичко около тях е сияйно и красиво, като планински връх. А най-големият дар за децата  с двигателни затруднения е, че Вики и Захи успяват да направят и техния свят красив и сияен.

Голямата награда „Човек на годината“ получи отец Паоло Кортези, заради силния пример за истинско милосърдие, който даде, приютявайки семейство законно пребиваващи у нас сирийски бежанци в началото на 2017 г.

Покойният преподавател по гражданско право доц. Кристиан Таков получи приза за цялостен принос. До последните месеци от живота си, въпреки тежкото заболяване, той устояваше позицията си за необходимостта от спешно решаване на проблемите в съдебната система, в законодателната власт, в банковата и образователната система, в медиите.

Връчени бяха и две равностойни втори награди. Първата получиха Златина Стайкова и Радослава Станчева. Те са учителки от вече закритите от държавата болнични училища, които със собствени усилия и средства създадоха интерактивна стая към детското отделение на университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, където да продължат да работят с хоспитализираните деца.

Втората бе за Кристина Костова. Тя е българска художничка и създателка на първия шрифт на кирилица за хора с дислексия, който има потенциала да повлияе в много сфери на живота – от печатните книги и документи, през текстовете в интернет и в електрониката, до табели и знаци във външните пространства.