СамокоВест

Българите – първенци по недохранване в Европа

Споделете ни в

naselenieБългария отново е начело на незавидна световна класация. Недохранването е един от най-големите проблеми на населението у нас, сочи изследване на „Тhe Economist“ и „Intelligence Unit“, съобщи Би Ти Ви.
Индексът, който тази година обхваща 109 държави, показва, че хроничното недохранване по света намалява. В момента 842 милиона души по света страдат от хронично недохранване. Преди година броят им е бил 868 милиона, сочат данните. Спадът е с приблизително 3%, а спрямо 1990 г. – със 17 на сто.
Основните критерии за класацията са три – достъпност на храните (включително цени, съпоставени с доходите на глава от населението), качество и безопасност на храните. Индикаторите общо са 28. Пропастта между цената на храната и доходите е основната причина за недохранването в световен мащаб. Най-уязвимите групи са пенсионерите.
В общата класация България е поставена на 50-о място с 59.6 точки при максимални 100, които са с 2.8 т. повече от миналогодишния сбор. В европейската класация обаче заемаме предпоследното място. След нас е само Украйна с 56.4 точки.
На първо място в Европа е Австрия (85.5 т.), следвана от Нидерландия (84.4) и Норвегия (също 84.4). Сред първите 10 се нареждат и Швейцария, Ирландия, Германия, Франция, Дания, Швеция, Белгия.
№1 сред изследваните 109 държави в света е САЩ с 89.3 точки. Втора е Австрия, трета е Нидерландия. В Топ 5 са още Норвегия и Сингапур. Най-трудно се изхранват в Република Конго (24.8), Чад (25.5) и Мадагаскар (27.7).
А в същото време повече от половината храна, произведена в света, се изхвърля.