СамокоВест

БСП гласовете на миньорите разсрочиха дълга на Ковачки

Споделете ни в

Hristo KovachkiКабинетът се отблагодари на Христо Ковачки за гласовете на миньорите от Бобов дол в полза на БСП. Те упражниха „правото” си на глас под строй и от страх за насъщния. Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) е дал във вторник положително становище за разсрочване на задълженията на предприятието „Въгледобив Бобов дол“ в размер на 41 млн. лв. Два часа след решението то бе огласено официално от пресцентъра на НОИ. В съобщението няма и една дума за мотивите. Предложението е било направено в експресен порядък след приключване на изборите за Европейски парламент. То трябва да потвърдено и от НАП, преди да стане факт, но надали някой вярва, че приходната агенция ще вземе друго решение.
Официално собственик на „Въгледобив Бобов дол“ е дружество „Въгледобивна компания“. То е притежание на Никифор Вангелов – зет на Христо Ковачки, който е управлявал много от свързаните с енергийния бизнесмен фирми. „Въгледобив Бобов дол“ е обявено в несъстоятелност от Окръжен съд – Кюстендил, на 15 май 2012 г. с начална дата за неплатежоспособност 31 декември 2006 г., сочат данни от Търговския регистър. От документите става ясно, че НАП има наложен запор върху част от капитала за дълг от 13.6 млн. лв. от 20 март 2012 г. – малко преди решението на съда. Отделно върху цялото предприятие и капитала му има залог в полза на Първа инвестиционна банка, за дълг от 35.2 млн. евро. 41 млн. лв. са задълженията на предприятието към държавата за осигурителни вноски.
Миньорите от Бобов дол бяха подложени на натиск от началниците си да подкрепят правителството като гласуват за БСП на изборите за Европейски парламент, показа разследване на Нова телевизия, която излъчи и запис от скандалния инструктаж. Тази подкрепа щяла да им гарантира работата, редовно превеждане на аванс и заплати, зареждане със стока на магазина на Ковачки, от където работниците пазаруват с ваучери, инвестиции в мината.
СамокоВест излезе с обстоен материал по случая под надслов „Прокуратурата се самосезира – проверява мината на Христо Ковачки в Бобов дол за купуване на гласове”.
Резултатите от изборите в Бобов дол не изненадаха някого – БСП спечели 1700 гласа, двойно повече от ГЕРБ, които имат 800 гласа. Ден след вота доскорошната зам. председателка на ЛИДЕР и майка на невлизащата в Европейския парламент кандидат-депутатка Достена Лаверн – Мария Пиргова съвсем откровено и без никакво смущение призна публично за оказвания натиск над миньорите. Според нея натискът не бил нарушение, това бил нормалният език, на който се говорело с миньорите, защото те не били интелигенция.
„Вие миньор виждали ли сте как чете вестници? Аз обиждам, разбира се, тези хора нямат никакво време да се справят, на тях им се обяснява. Защо се води предизборна кампания? Някой отива при интелигенцията, това е интелигенция, която е много информирана и на нея и се казва – хора, гласувайте вляво, защото това и това.“
„Искам да ви кажа, че пред различни социални групи се агитира различно.“
„Не може да няма усещане за натиск на работодателите върху работниците и това е повсеместно, защото при такава бедност, при такава безработица, каквато е в България, не можем да очакваме свобода и демокрация. Това е логично.“, заяви пред камерата на Нова телевизия Мария Пиргова.
Независимо от медийните разкрития за контролиран вот в рудниците на Ковачки, ЦИК не наказа никого за случая. Гласовете на смазаните от нищета миньори бяха признати за редовни. Срещу купените 1 700 гласа признателните институции, управлявани от тандема БСП-ДПС, разсрочиха 41 000 000 лева дълг на енергийния бос. В надзорния съвет на НОИ влизат представители на министерствата на финансите, на труда, на здравеопазването и на икономиката, НАП, синдикати и най-големите работодателски организации. Управителят на НОИ Бисер Петков има право само на съвещателен глас. Председател на съвета е вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, който във вторник сутрин пред „Нова тв“ коментира, че прилаганата практика с ваучерите за храна на миньорите в Бобов дол има „незаконна логика“.
Нито един държавник и синдикалист не се осмели да коментира решението на Надзорния съвет на осигурителния институт. От НОИ съобщиха само, че надзорът е дал съгласие за отсрочка, но „при условие че нововъзникналите задължения се погасяват в законоустановените срокове“. Съгласно нормите на осигурителното законодателство компетентният орган за издаване на решение или отказ по подадено искане за разсрочване е министърът на финансите, уточняват от НОИ.
По всяка вероятност цената за щедростта на правителството към Христо Ковачки ще я платят същите тези отрудени и употребени черноработници, чиито осигурителни вноски отиват в неизвестното и необозримо бъдеще. Ще я платят и милионите пенсионери, за увеличението на чиито мизерни пенсии държавата все няма пари.