СамокоВест

Богомил Дончев бе удостоен със специална награда за есето си „Васил Стоин“ от последователи на именития музиколог

Споделете ни в

Богомил Дончев ученик от ПТГ “Никола Вапцаров“ – Самоков бе удостоен със специална награда за есето си „Васил Стоин“ от последователи на големия български музиколог. С документален разказ за живота и делото на Васил Стоин, Богомил Дончев участва в конкурса „Признатите непознати самоковци“. Големият музикален фолклорист и автор на редица сборници с български народни песни е роден на 5 декември 1880 година в Самоков. По повод 130 годишния юбилей от рождението му певчески състав „Септима“ с ръководител Михаил Янков издаде диск със записани и обработени от Васил Стоин песни. Музиката ще даде една друга отправна точка на младия литератор към живота и творчеството на неговия герой, убедени са последователите на фолклориста.

Инициатор на проекта „Признатите непознати самоковци“ е Национален дарителски фонд „13 века България” – Сарафска къща-Самоков. Наградата бе връчена на автора на документалния разказ за живота и творчеството на Васил Стоин – Богомил Дончев, във възрожденската атмосфера на Сарафската къща от уредника Мариана Лобутова. На церемонията по връчването присъства и учителят-консултант Албена Георгиева.

„Вместо обобщение за живота и делото на Васил Стоин бих желал да използвам думите на проф. д-р Николай Кауфман: „Неговото дело може да се сравни с това на Паисий Хилендарски, на Л. Каравелов, братя Миладинови. И ако всеки клон на българската култура има един представител в семейството на Народните будители, то представителят на българските музиканти е Васил Стоин“, пише в заключение Богомил Дончев. Той е убеден, че героят на неговия разказ напълно заслужава да бъде много известен за следващите поколения, поради големия си принос към българската музикална фолклористика.

Със своето задълбочено литературно проучване, с художествения си разказ за живота и делото на Васил Стоин, Богомил Дончев извади признатия български музиколог, фолклорист от миазмите на забравата и го включи в плеядата на познатите заслужили самоковци.