СамокоВест

Благовест Коларов с предложения относно бюджета на община Самоков за 2019 г.

Споделете ни в

Здравейте! Тъй като има възможност, поне теоретично да дадем някакви предложения при предстоящото обсъждане на бюджет 2019г., направих някои предложения и се надявам чрез вестника Ви да стигнат до повече хора. Виждайки информацията във вестника, управниците ни да бъдат така снизходителни и да обърнат поне внимание на написаното от мен – пише до сайта ни нашият читател Благовест Коларов. Публикуваме пълния текст на писмото:

Тъй като предлагате възможност да бъдат дадени предложения на граждани, при предстоящото обществено обсъждане на бюджета за 2019 г., си позволявам да предложа следните мои, и надявам се не само мои идеи, за това как да се харчат парите ни.

  1. Лифта на „Боричо“, който се разграбва вече и има някакво решение да се възстанови за да се ползва от 10 ина 20 луди глави, за т.н „маунтингбайк“, да бъде обсъдено да се направи нещо като еднорелсова зъбчатка ( като на „Цари Мали град“ – където не съм ходил, но съм чул), и всеки възрастен човек да има възможност срещу минимална сума да се качи на баира, откъдето се открива чудна гледка към „Рила“ и целият град. Ако се направи и едно малко природосъобразно заведение за кафе или бира, ще бъде наистина начин за да се използва този лифт за благото на всички. За това ще трябват наистина много повече пари, но ще бъде начин тая недомислица за зимен седалков лифт, да бъде използвана по някакъв начин. Освен удобството за всички хора, по този начин ще бъдат удовлетворени и малцината луди глави.
  2. Старата пътека от западната страна на „Ридо“,която води до ресторанта, да бъде направена със стъпала и площадки с пейки за почивка. При добро осветление това също би могло да стане едно удобно и приятно място за посещение на ресторанта и за панорамен изглед към града. Мисля, че това е по важно от екопътеката на „Ридо“, която е обречена на разграбване и унищожение само за година две.
  3. Не е ли време да помислим за нов фонтан? Явно не ни върви в тая насока, но вместо да се чудим какво да направим да се спрем на някои готови вече такива неща. Когато отивате в София, на завоя на „Г.М.Димитров“, в двора на Първа инвестиционна банка има едно красиво оформено място – фонтан от три различни по големина корита, които преливат едно в друго. Всичко това е обградено със зеленина и е много красиво. Та на нашето „Ларго“, по подходящо би било да се направи такова нещо по дължина, не както е сега да заема почти цялата ширина, и хората се строяват в редица по един за да преминат. Не е лошо да се направи допитване до хората за мнението им за сегашният скъп фонтан. Трябва да се обсъди и на сесия!
  4. Споменах за „Ларгото“ и се досетих за плочките, които са смазани вече от газещите по тях камиони. Не е тука мястото да повдигам тази тема, но се надявам ако бъде прочетено от отговорни хора, да бъде предприето нещо и все още здравите плочки да бъдат демонтирани (ако не са циментирани разбира се).
  5. Преди години писах за огромният вход на подземният паркинг пред Общината. Входа в долната част е към 2.5 метра, но над него имаше покрив от поликарбонат висок към 10 м., като че ли ще влиза „ТИР“. Слава Богу, най после го намалиха наполовина, но пак е малко и загрозява. Ако се направи както на входовете на подлези и на метрото в София конусовидно, ще бъде по не набиващо се в очи и по красиво. Ето, че след време се вижда , че и проектантите не са си свършили добре работата, дадени са много пари и след това се налагат корекции.
  6. За кой ли път повдигам въпроса за ремонта на праговете по р. „Искър“? Редно е фирма ГБС и под изпълнителя БКС да поемат разноските по ремонтите! Това са фирмите, които се облагодетелстваха най много от хищническото неправомерно добиване на баластра от коритото на реката. Но ремонта да бъде направен както трябва, от дялан гранит, както са го правили навремето войниците! Не от бетон! Да се прави по един праг на година, пак е нещо!

Е, много станаха идеите ми, но една ако се осъществи ще бъда доволен. В заключение ще кажа, че няма да присъствам на „обсъждането“, защото мисля че ще стане както всеки друг път, просто обсъждането ще се сведе до представяне на бюджета, за което отговорните хора винаги намират мотивация и нашите ( на гражданите) искания и претенции са на втори план.

Благовест Коларов