СамокоВест

Благовест Коларов: Пак се искат пари за измислицата „Цари Мали град“. Докога?

Споделете ни в


Публикуваме коментара на нашия читател Благовест Коларов по повод публикацията ни – „Община-Самоков иска 6 млн. лв. от ОП “Региони в растеж“ за Шишманово кале и още 2 млн. лв. за Цари Мали град и Образописова къща“ –

Пак се искат пари за измислицата „Цари Мали град“. Докога? От година на година намаляват посетителите на измислената история за римската крепост в белчинските вилаети на Симеон Пешов, т.н. „Мали Цари град“. Хората са проумели с каква фалшификация ги заблуждават , и това логично се отразява на интереса, проявяван в последните години от наивни хора. Но необяснима, или обяснима за повечето хора е подкрепата на Общ. Самоков, за такива не само смешни, но и вредни за историческото ни наследство напъни на местни велможи, да направят от нищо – нещо. Досега се искаха пари от Общ. бюджет, сега става дума за много повече пари. За всички е ясно, подкрепата която получават от Общ. Самоков е плод на вечната дружба между бизнес и власт – чиста форма на мафия, формирана от  управляващата ни неизменно последните 30 г. БСП и ГБС, които вандалски унищожиха коритото на р. Искър, и са постоянно покровителствани от несменяемите за съжаление управници на града.  Но, ще дойде и „видов ден“!

Изказвам съболезнования на честните хора в тоя град, за ново сформираният  Общински съвет! Досега все пак имаше някои честни хора , като Васил Зашкев и представителите на „Самоковци за Самоков“, които се опитваха да противодействат на някои решения и да изкажат по различно мнение. Сега вече всичко е предрешено с пагубното мнозинство от БСП, Лейбъристи и 4 цигански гласа! Не мислех повече да вземам отношение и да пиша по медиите, защото това е отчаяна работа, „кауза пердута“, но не трябва да си затваряме „очите“ и да мълчим! В днешния брой на в-к „Приятел“ прочетох за формирането на новият Общ. бюджет, и мнението на кмета за недостатъчният размер на субсидията на държавата към общините , и по специално за зимното поддържане на пътищата в нашия регион, които субсидии не могат да са като тези в някои южни райони на страната. Аз от години пиша по медиите за това зимно почистване, което е оправдание за разходи от порядъка на 170 хил. лв. всяка година. Сами преценете – колко седмици имаше нужда от такова снего почистване миналата година?  Една и ли две седмици имаше сняг и заледяване? Но парите на БКС давани за тази дейност  от 130 хил. лв. се увеличиха на 170 хил. лв. При тази тенденция да няма сняг и заледяване по улиците ,това е нелогично! И кмета на София го каза преди години, че дава пари за „свършена работа“. Но нашето Общ. ръководство каза, че “ плаща за изминати километри“. Но те могат да изминат и 100 клм. за един ден, без да има нужда! Само и само да отчетат работа! Сега когато се формира бюджета, и се представя за обсъждане през м. ноември, знае ли се колко пари ще отидат за снегопочистване? Преди години, когато запитах за парите икономисани от снегопочистване, г-жа Сия Шехтанова ми отговори, че „парите са отишли за метене на улиците и за почистване на гробищни паркове“. Но това не е ли от друго „перо“, за временната заетост? Колко много въпросителни без отговор! И още нещо! Защо г-н Кривошиев беше председател на комисия по Екология в предишния Общ съвет?  Човекът който отговаря за боклука, сам да се контролира! Не е ли това фрапиращ случай на конфликт на интереси?  Това, че друг е шеф на БКС е само параван в случая. Знае се кой командва „парада“! 

Много се отплеснах , но ще напиша и за добрата инициатива да се оправи пътеката от западната страна на „Ридо“, към ресторанта. Много мераклийски започнатата работа в долния край, поради липса на пари или строително недоразумение, беше продължена с една опасно наклонена площадка от плочки, продължаваща с трамбована насипна настилка, която при един обилен дъжд ще се превърне в река, която ще залее и без това непроходимите подстъпи към пътеката. Аз си представях пътека със стъпала и площадки с пейки, но не стана така! Защо направиха тая пързалка, и колко пари струва тази неизползваемо зимно време придобивка на самоковци?  При ремонта , много скъп ремонт на ул. „Христо Ботев“, от северната страна на старческия дом, бяха извадени всички стари бетонни бордюри и заменени с  нови, малки наистина добре изглеждащи на вид. Не коментирам дали е било наложително, но тези бордюри можеха да се сложат на пътеката която обсъждам за стъпала, но заминаха незнайно къде. Толкова ли богата община сме? Този въпрос го задавам не за първи път. Стотиците кв. метри плочки изхвърлени заедно със земната маса при ремонта на площада можеха да се сложат на пътеката . Скъпите с арматура от стоманизирано желязо плочки по каналите можеха да се използват в пътеката за отводняване. Но, по изгодно е за някои да се сложат нови плочки , за да вземат съответните комисионни. Ето, кои въпроси ме вълнуват, и би трябвало да вълнуват всички ни!