СамокоВест

БЗС с грижа за денталното здраве на децата

Споделете ни в

През м. октомври 2021 г. за пореден път стартират мероприятия по програма на Министерство на здравеопазването „Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0-18 годишна възраст в Република България 2021-2025“. Настоящата Програма е в продължение проведената в периода 2015-2020.  

Програмата е една от най-устойчивите в сферата на здравеопазването и дава изключително добри резултати по отношение денталното здраве на децата.

Основни приоритети на Програмата са:

1. Повишаване нивото на информираност сред населението за оралните заболявания, със специална насоченост към родители, учители, бременните, децата и учениците относно правилна устна хигиена, правилно хранене, значението и средствата за орална профилактика.

2. Епидемиологична оценка на зъбния кариес и отчитане нивото на кариес редукция при децата на възраст 8, 9 и 10 години, на които са поставени силанти, сравнена с контролна група деца на същата възраст, на които не са поставени силанти.

3. Ограничаване и намаляване на случаите с флуороза.

4. Запечатване (силанизиране) на дълбоки фисури и ямки на първи постоянни молари.

В центъра на Програмата е безплатното поставяне на силанти (защитно покритие срещу кариес) на поникналите първи постоянни зъби при деца 5-8 год.  Проблемът с ранно развитие на кариес при децата е много важен проблем, защото води до ранна загуба или голямо разрушаване на постоянните зъби. Първите постоянни зъби поникват много рано, около 5-6 год. възраст и повечето родители ги „мислят“ за временни и не им обръщат нужното внимание за профилактика на кариеса. Ето защо е важна и много полезна процедурата за поставяне на защитното покритие „силант“, докато зъбите са още здрави.

Силанизирането се финансира със средства по Националната програма.

За успешно реализиране на профилактичните грижи е необходимо добро сътрудничество между денталния лекар, родителите и детето.

За Самоков лекарите, които ща извършват силанизиране са д-р Запринка Калпачка и д-р Агнеса Николова-Спасова.