СамокоВест

Безработицата в Самоков отново тръгна нагоре

Споделете ни в

Покачване с 0,5% отчита статистиката за безработицата в Самоков през април. Според дирекция „Бюро по труда“, това се дължи предимно на освобождаване на заетите в туристическия бранш, поради приключване на активния сезон.

Има промяна в регистрираните безработни в двете рискови групи – младежи до 29 години и лица над 50 години. Броят на регистрираните безработни младежи през април е 410, което е 18,9 % от общия брой на безработните. Тук статистиката отчита спад с 1,6 пункта. При безработните над 50 годишна възраст, обаче, се отчита завишение с 1,5 пункта.

Отново е най-голям е процентът на регистрираните с начално и по-ниско образование – 41,3 %. Но в сравнение с месец март делът им е намалял с 3%. В същото време процентът при хората със средно образование нараства и техният дял от общия брой безработни за април е 34,7%.

През април 10 лица са започнали работа на първичния пазар на труда, а по програми 31. Пет лица от наетите по програми са за лични асистенти, а останалите 26 – по ОП „Развитие на човешките ресурси”, от които 4 са включени в мярката „Обучение и заетост”, а 24 – в „Обучение и заетост на млади хора”. За отчетния период новорегистрираните безработни са 278, а отпадналите от регистрация – 60.

Приключи обучението на 150 безработни по проекта „Шанс за работа 2017” по професионална квалификация „работник в озеленяването”. След получаването на документи за завършената квалификация, 15 лица от тях ще бъдат наети на субсидирана заетост към Община Самоков за период от 3 месеца. Други 24 безработни завършиха в края на миналата седмица обучението си като „Помощник в строителството” по проект „Хоризонти 2”. 3-ма от успешно завършилите ще бъдат наети в Общинското предприятие „Строителство, ремонт и озеленяване” за период от 3 месеца. Предстои до края на месеца да бъдат насочени и наети към Община Самоков 11 души по Регионалната програма за заетост, както и 3 лица към Общинското строително предприятие.  До края на месеца в реалния сектор ще започнат работа 9 лица по мерки за заетост и още 5 души по Програмата за продължително безработни лица.