СамокоВест

Бареков се прегърна с „олигарха“ Ковачки

Споделете ни в

barekovТочно преди да се регистрира в ЦИК, Николай Бареков изстреля поредната си „новина”. Партията му „България без цензура“ се коалира с групировката „Лидер” на скандално известния енергиен бос от самоковски произход Христо Ковачки. Само преди три месеца Бареков обяви бизнесмена Христо Ковачки за олигарх, който купува гласовете на собствените си работници за БСП, а днес двамата са се вкопчили в здрава прегръдка. Мините в Бобов дол, които са част от бизнес империята на Христо Ковачки, влязоха във фокуса на вниманието по време на евроизборите през май, когато миньорите станаха заложници на схема за контролиран вот в полза на БСП. Въпреки че, Нова телевизия излъчи поредица от репортажи, показващи как шефовете в рудника притискат работниците да гласуват за Партията столетница, отговорните институции не предприеха никакви мерки срещу опорочаването на вота. Бобов дол бе един от малкото райони, в който социалистите печелят. И нищо чудно, след като се видя как миньорите висят с часове в магазина на Ковачки, единственият от който могат да купуват с ваучери, и се бият за кило кренвирши.
По думите на Бареков, коалицията с „Лидер“ била на базата на общи принципи. Като се позовава на „принципи“, да си припомним как на 22 май тази година същият този Бареков каза, че Ковачки вече е ходил при него, за да правят коалиция, но той го е „напъдил“. „Казах му, че аз дори няма да вляза в неговите заводи, защото той не си плаща осигуровките, какво говорим за заплатите. И ето го къде е кацнал – при БСП”, коментира само преди три месеца новият политик.
Човек няма как да не занемее пред гьон суратлъка на родните ни претенденти да управляват държавата. Дали за три месеца Бареков е изпаднал в крайна фаза на старческа деменция? Надали. Предизборният му ход е свързан единствено с търсене на нова дойна крава. След отпадането на КТБ като такава, Бареков припозна източника си на финансиране в доказалия се в търговията с гласове Ковачки.
„Олигархът” е проверен и изпитан спец в това поприще, при това не само при последните избори за Европарламент. Формално Ковачки няма нищо общо с „Въгледобив Бобов дол“ и с техния концесионер. Бизнесменът, който бе съден, но оправдан за укриване на данъци в големи размери, се оттегли от многобройните рудници, тецове и други предприятия под негов контрол, които вече са собственост на офшорки. Според данните в Търговския регистър „Въгледобив Бобов дол“ ООД е собственост на офшорката „Болоня Инвестинг Лимитид“ и на Никифор Вангелов, дясна ръка на Ковачки и учредител на партия „Лидер“. Фирмата е наемател на държавните „Мини „Бобов дол“ от 2006 г. и е обявена в несъстоятелност преди две години като дълговете й се управляват от синдик. Фирмите, свързани с Ковачки, винаги са се ползвали с благоволението на държавата, като различни правителства, включително това на ГЕРБ, си затваряха очите за неплатени задължения и неизпълнени екологични програми, дори под заплахата на санкции от Брюксел. Поради всичко това настоящата прегръдка между Ковачки и Бареков изглежда като схема за съхранение на бизнес интереси, най-вероятно под закрилата на ДПС, тъй като упорито се шушука, че партия ББЦ вече е собственост на Делян Пеевски.
По повод новоизлюпената коалиция в Actualno.com е написано:
Както е казал сръбският премиер Никола Пашич в началото на миналия век: „Политика се прави со дупе и со пари. Пари нема – действайте“. И Бареков, като опитен майстор на дудука, действа.
Позволяваме си да го цитираме.

One thought on “Бареков се прегърна с „олигарха“ Ковачки

  1. Точно е тези двамата коментатори от фейса са от Цензурата!

Comments are closed.