СамокоВест

Ани Йовева: Широкодолската шевица от ръката на незнайната майсторката… до логото на Световното първенство по художествена гимнастика

Споделете ни в

Бях безкрайно изненадана и очарована от логото на Световното първенство по художествена гимнастика 2022 г. С голяма гордост гледах награждаването на нашите златни момичета, когато камерата хвана зад тях в кадър едно много познато и обичано от мене изображение. Познах си го веднага! Началото беше в далечната 2010 година, когато с клуба по ръкоделие в гр. Самоков решихме да направим едно импровизирано състезание по бродерия, като съпътстващо събитие към изложбата за шита дантела в Сарафската къща. Предварително бях пуснала схемите на шевиците от женска риза от с. Широки дол, като идеята беше да се изработят различни предмети, в които тя да присъства. И както всяко нещо, пуснато в интернет, скоро започнах да я виждам къде ли не, под всякакви форми и стилизации.

Да си призная, обаче присъствието ѝ в логото на Световното първенство по художествена гимнастика надмина очакванията ми. Логото е прекрасно, а широкодолци могат с право да бъдат горди, че и те са допринесли за това.

От къде тръгна началото?

Част от празника на Самоков и неговия патрон св. Симеон Самоковски на 21 август 2010 година беше и състезанието по бродерия, организирано от клуба по ръкоделие към читалище „Любословие“ в градинката на Сарафска къща – Самоков.

Този клуб беше създаден по проекта „Да възродим бабините дантели“ за изучаване на техниката шита дантела. Спонсори на състезанието бяха Община Самоков, Коутс България – производители и вносители на конци и панами за бродерия, Си Комерсиал 7 – производител на сладкиши, Захарно петле.

Всеки желаещ да се включи в надпреварата беше добре дошъл. Обявени бяха 7 награди – 1 за творчество – по предварително зададени схеми бяха изработени изделия по желание и фантазия на авторите; 1, 2 и трета награда в групата за възрастни и 1,2 и 3 награда в групата за деца. Състезанието започна в 9.30 сутринта, раздадени бяха материали и схеми със сложност, съобразена с възрастовата група и  времето за изработка. Цветовите комбинации и видовете бодове не бяха ограничени.

Девет дами и 7 деца бродираха усърдно орнаментите на красивата шевица от Широки дол.

Връчени бяха 8 награди. А всички участници получиха сладкиши и рекламни материали от спонсорите на състезанието.