СамокоВест

Христо Иванов за срещата на Цацаров с Дончев: Това е атентат срещу демокрацията

 Breaking News

Христо Иванов за срещата на Цацаров с Дончев: Това е атентат срещу демокрацията

Христо Иванов за срещата на Цацаров с Дончев: Това е атентат срещу демокрацията
април 20
15:34 2017

Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов коментира на извънредна пресконференция днес изявлението на бизнесмена Сашо Дончев, че главният прокурор Цацаров му е оказвал натиск.

„Това е атентат срещу демокрацията в България. Подобен случай не бива да става поредния потулен“, заяви председателят на партията.

Христо Иванов, който е и бивш правосъден министър, поиска тази среща да бъде разследвана и да се отговори на въпросите как и къде е била организирана, както и защо. „Да, България“ искат разследването да бъде извършено под наблюдението на европейски прокурор,за което има механизми, каза Иванов и продължи  „Ако това се замаже и не се покаже истината, ситуацията ще става все по-лоша за всички“. Самият факт, че срещата се е състояла е „атентат срещу демокрацията в България“ и от цялата история „смърди“, категоричен бе лидерът на „Да, България“.

„Да, България“ призовава главния прокурор да се оттегли, призовава всички политически сили да осъзнаят рубикона и да подкрепят нашата позиция, парламентът да сформира анкетна комисия, Висшият съдебен съвет (ВСС) да се сезира с дисциплинарно производство срещу Цацаров“, каза още Христо Иванов.

Той заяви, че от партията ще се обърнат и към Европейската комисия, защото „този път никой не може да си позволи тази случка да потъне в пясъка“.

Припомняме, че в сряда в социалните мрежи се появи видео, в което Дончев разказва за разговора си с Цацаров. Бизнесменът твърди, че е бил заплашен заради критични позиции към прокуратурата на Би Ай Ти и в. Сега, както и заради отношението му към „Да, България“. Срещата се състояла в офис, по думите на Дончев.

В позиция от прокуратура потвърдиха за срещата, като обвинител номер 1 казва, че Дончев се опитал да окаже влияние върху прокурор, работил по проверка срещу регулатор, който се занимавал с доставка и продажба на природен газ.

По отношение позициите на Дончев и Цацаров Христо Иванов посочи:

„Във версията на г-н Дончев има действие, което нарушава фундаментални гаранции за демокрацията. Злоупотреба със съдебна власт, натиск, влияние върху медийната свобода и намеса в изборния процес. Става дума за това дали в България има демокрация

Иванов изтъкна, че във версията на Цацаров не става ясно къде се е случила срещата между двамата, как му се иска такава среща, как той я приема.

„Ако г-н Цацаров твърди, че му е оказано влияние, защо г-н Дончев не е станал веднага последствен. Това е тотална липса на елементарна хигиена във взаимоотношенията между главния прокурор и бизнеса. Много интересно кой е бил посредникът. Цацаров толерира разговори за висящи производства. Което от двете и да е вярно, това е ситуация, която е абсолютно недопустима в европейска демокрация. Става дума за всички нас, това е рубикон. Ако ние допуснем това нещо да се замаже, да се размие, да не бъде отразено, да не бъде показано във вечерните новини на всяка една от медиите, ситуацията за всички нас ще става все по-лоша“, коментира Иванов.

Related Articles

3 коментара

 1. Ицо
  Ицо април 21, 16:28

  Абе Ивнов, ти откога стана експерт? Едвам се оправяше като министър, ама сега дава мнение по всички въпроси.

  Reply to this comment
 2. Антон
  Антон април 21, 16:54

  По-скоро Христо Иванов е атентат срещу демокрацията, защото разби дясното и сега няма такива представители в парламента.

  Reply to this comment
 3. Мартин
  Мартин април 21, 17:22

  Точно Христо Иванов, който се провали с гръм и трясък като правосъден министър, да ми говори за скандали и атентати срещу демокрацията – не мога да го приема! Та зад него седи друг олигарх като Сашо Дончев – Иво Прокопиев!

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...