СамокоВест

Тонове родни картофи залежават. Произведени – 200 000 тона, продадени – 20%

Споделете ни в

Хиляди тонове картофи стоят непродадени по складовете на производители в страната. Една от причините е, че у нас по тържищата влизат картофи предимно от Германия, Полша и Гърция на ниски цени, а другата е, че заради субсидиите от 90 лева на декар срещу представяне на фактури за продадена стока са засадени повече площи, Ссъобщи БНТ

От Националната асоциация на картофопроизводителите казаха, че тази година у нас са засадени с 30 % повече площи, заради субсидията от 90 лева, която се дава срещу фактури за продадени 2 тона картофи. В момента реколтата от есенни български картофи е 200 000 и тона, а от тях са продадени едва 20 %. Останалите количества стоят по складовете на стопаните. Оказва се, че и в Германия, Холандия, Белгия и Франция също са засадени с около 20 % повече площи.

В подобни кризисни ситуации с много внос, картофопроизводителите предлагат държавата да подкрепи родното производство с финансова помощ между 150 и 200 лева на декар.

Земеделски стопани прогнозират, че голяма част от българските картофи няма да могат да се реализират и ще бъдат изхвърлени. Според тях в отрасъла картофопроизводство трябва да има райониране. То е небходимо, защото в страната има полупланински райони, където отглеждането на картофи е основен поминък.