СамокоВест

Съдът присъди: Симеон Сакскобургготски да върне „Царска Бистрица” на държавата

Споделете ни в

Sofija,Bugarska,14042010,GLOBUSSimeon Saxe-Coburg-Gotha,bugarski kralj Simeon ll i bivsi bugarski premjer 2001-2005Foto:Tom DubravecСофийският окръжен съд е постановил, че резиденцията „Царска Бистрица“ трябва да бъде върната на държавата от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза, съобщава председателят на съда Филип Владимиров пред в. „24 часа“.
Съдът е преценил, че имотът е бил използван от бившия министър-председател и сестра му от март 2006 до март 2011 г. без основание. Наред с това, всеки един от двамата трябва да плати по 140 742 лв. обезщетение плюс 80 хил. лв. лихви. Решението на окръжния съд може да се обжалва на втора инстанция.
След произнасянето на ВКС по казуса с резиденция „Кричим“, това е второто дело по „царските имоти“, решено в полза на държавата. Тогава бяха отхвърлени окончателно претенциите на Симеон Сакскобургготски и сестра му за възстановяване на собствеността върху бившия царски дворец и 371.5 дка ниви. Съдилищата отхвърлиха както тезата за възможен реститутивен ефект на решението на Конституционния съд от 1999 г., с което бе обявен за противоконституционен законът за национализация на царските имоти от 1947 г., така и твърдението, че Симеон и Мария-Луиза са станали собственици на резиденция „Кричим“ по давност, написа „Правен свят“.
Окръжният съд гледа още 3 дела за установяване право на собственост на държавата върху част от имотите, възстановени на наследниците на Фердинанд и Борис III – за хижа „Саръгьол“, резиденция „Ситняково“ и 66 гори в община Самоков.
Напомняме, че реституирането на „царските“ гори, започна през 2001 г. след решение на Конституционния съд за „царските имоти“ и приключи през 2003 г., когато, по време на правителството на Сакскобургготски, поземлената комисия в Самоков с няколко свои акта му върна 16 540 декара гори в Рила. При това 4521 дка бяха върнати на Симеон и Мария Луиза два пъти, поради грешка на Комисията. Показателен е фактът, че „Симеончо”, както го наричат старите самоковци, и сестра му не възстановиха доброволно на държавата дори тези над 4 хиляди декара, дарени им уж по грешка.
Държавата иска също така да бъде наложена забрана върху разпоредителни сделки с 16-те хил. дка горски площи, да бъде забранена сечта и извозването на дървесина от тях. Тъй като Сакскобургготски вече е продал 56 дка от горите, в иска се настоява тези актове за продажба да бъдат обявени за нищожни.
С претенцията на държавата на практика ще се извърши цялостна преоценка на реституцията на царските гори. Единият аргумент за това е, че част от горите, за които е претендирал Симеон, не са възстановени в реални граници, защото попадат в Национален парк „Рила“ и той е получил други. Държавата обаче е ощетена, тъй като терените, за които Симеон е претендирал, са били наполовина сипеи и храсталаци, а за тях той е обезщетен с качествени гори. За част от земите под Маркуджиците, които не могат да му бъдат върнати, Симеон е обезщетен с други терени, което става по Закона за възстановяване на горите и земите от горския фонд и правилника към него. Този закон обаче не предвижда хипотеза за реституция на „царските“ гори и в случая приложението му е изключено. В същото време не може да бъде използвано и решението на Конституционния съд, защото голяма част от горите не могат да бъдат върнати в реални граници. Освен това има документи, че част от върнатите гори, тези над село Бели Искър, не са били държавни, а общински и частни, поради което поземлената комисия в Самоков не е имала право да се разпорежда с тях.