СамокоВест

Съдът насрочи делото срещу такса смет

 Breaking News

Съдът насрочи делото срещу такса смет

Съдът насрочи делото срещу такса смет
септември 04
10:44 2017

Административен съд – София област, със свое разпореждане, насрочи делото срещу такса смет. Съдебният спор е по жалба на Илия Масларски, Константин Панев, Анджелино Димитров, Димитър Стойчев и Христо Рътаров. Шестимата граждански активни самоковци атакуват размера на такса битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти на физически лица, определена с решение № 684 от 2016 година на Общински съвет-Самоков. Ответник по делото е Общинският съвет, чрез председателя си Силвия Стойчева. Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 18 октомври.

Припомняме текстовете от Наредбата, уреждащи размера и реда за заплащане на спорната такса битови отпадъци:

 1. За жилищни и нежилищни имоти на физически лица в гр. Самоков- 2.2 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, в т.ч.

-1.3на хиляда –сметосъбиране и сметоизвозване

-0.2 на хиляда – За обезвреждането на битовите отпадъци в депа

или други съоръжения, вкл. отчисленията по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО

-0.7 на хиляда – за чистотата на териториите за обществено ползване

 1. За жилищни и нежилищни имоти на физически лица в селата- 4.0 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, в т.ч.

– 2.6 на хиляда – сметосъбиране и сметоизвозване

– 0.4 на хиляда – За обезвреждането на битовите отпадъци в депа

или други съоръжения, вкл. отчисленията по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО

– 1.0 на хиляда – за чистотата на териториите за обществено ползване

 1. За имоти, разположени в индустриална зона „Червената земя“ землище с. Драгушиново – 8.0 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, в т.ч.

– 5,2 на хиляда- сметосъбиране и сметоизвозване

– 0.8 на хиляда- За обезвреждането на битовите отпадъци в депа или други съоръжения,  вкл. отчисленията по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО

 1. Такса битови отпадъци се заплаща на две вноски: до 30 юни и до 31 октомври.
 2. Заявленията по чл.17 ал.2 и ал.5 от Наредба № 12 се одобряват през 2016 година и се приемат за 2017 година от лица с погасени задължения за имота към датата на подаване на заявлението.

Related Articles

1 Comment

 1. Благовест Коларов
  Благовест Коларов септември 11, 16:09

  Браво на будните наши съграждани, решили да атакуват грабителската политика на управниците ни! Това,че сега обжалват решението съвсем не означава, че другите хора са съгласни и шепа са недоволните. Просто другите наши съграждани са отчаяни, че може нещо да се постигне срещу държавната машина. 0.2 на хиляда е увеличението за обезвреждане на битовите отпадъци в депа! За какво обезвреждане се говори, като депото не се използва 2-ра година и всичко се изхвърля на старото сметище. Няма разделяне на боклука,няма разделно събиране и боклука вече се изсипва до шосето за Ихтиман. Вчера бяхме там, положението е по плачевно отпреди откриването на новото депо. Ако почнат да докарват боклук и от Ихтиман и другите 3 общини, а както има изгледи и от Дупница ще стане страшно. За какво беше това тържествено откриване, къде се попиляха тия милиони и все нещо не достига. Преди 2г. се каза, че за рекултивация ,или по просто казано обезвреждане на старото сметище, трябват ни повече ни по малко от 2 000 000 (2 млн.лв). Сега след протакането фирмата спокойно може да поиска 3 млн.лв. Защо трябва да плащаме всички, заради мудността на някои чиновници? Колкото до самата рекултивация, това е чисто и просто затрупване с 20-30 см.пръст, което си е бомба със закъснител, която ще трови подпочвените води десетки години. Въобразявах си, че ще бъде изгребан старият боклук и прекаран в новото депо, защото от кмета съм чул приказката преди години, че мястото на новото е депо е много добре избрано заради близоста до старото сметище. След като всичко ще се скрие под една педя пръст, какво значение има дали е близо или по далеч? Ето колко празнодумство има в думите на някои хора. 0.7 на хиляда е увеличението за поддържане чистотата на обществените терени. Когато преди години се дадоха 150 хил.лв. за почистване на незаконни сметища,замазаха някак си положението като зариха с 20-30 см. земя образуваното не без участието на самата фирма за почистване сметище под циганската махала. Само след половин година положението беше пак както преди,докарваха се боклуци от къде ли не. Това е добре дошло за фирмата по чистотата, която с основание може да поиска пак 100 – 150 хил.лв за да почисти тези места. А всичко можеше да се реши с една охрана от 2-3ма човека, съдействието на полицията и някоя камера. Но няма желание от страна на Общ.ръководство да се променят нещата. Дано Административен съд – област София реши нещата в полза на населението, но се съмнявам, защото това е политиката в цялата страна, колкото може повече данъци да събира. Трябва да има пари в Общинската хазна, но когато са харчат за глупави проекти като прескъпи фонтани, прахосмукачки за улицата(при цялата мърсотия около контейнерите за смет, ние ще събираме фасове,прах и кенчета), е не съм съгласен с тази политика!

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Браво на будните наши съграждани, решили да атакуват грабителската политика на управниците ни! Това,че сега...

Между другото, изпратих на Самоковест прекрасна статия за т.н. язовир Яденица за да я публикува,...

В края на 1979г. руснаците взривиха много мощна подземна ядрена бомба близо до иранската граница,...