СамокоВест

Съдът насрочи делото срещу такса смет

 Breaking News

Съдът насрочи делото срещу такса смет

Съдът насрочи делото срещу такса смет
септември 04
10:44 2017

Административен съд – София област, със свое разпореждане, насрочи делото срещу такса смет. Съдебният спор е по жалба на Илия Масларски, Константин Панев, Анджелино Димитров, Димитър Стойчев и Христо Рътаров. Шестимата граждански активни самоковци атакуват размера на такса битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти на физически лица, определена с решение № 684 от 2016 година на Общински съвет-Самоков. Ответник по делото е Общинският съвет, чрез председателя си Силвия Стойчева. Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 18 октомври.

Припомняме текстовете от Наредбата, уреждащи размера и реда за заплащане на спорната такса битови отпадъци:

 1. За жилищни и нежилищни имоти на физически лица в гр. Самоков- 2.2 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, в т.ч.

-1.3на хиляда –сметосъбиране и сметоизвозване

-0.2 на хиляда – За обезвреждането на битовите отпадъци в депа

или други съоръжения, вкл. отчисленията по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО

-0.7 на хиляда – за чистотата на териториите за обществено ползване

 1. За жилищни и нежилищни имоти на физически лица в селата- 4.0 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, в т.ч.

– 2.6 на хиляда – сметосъбиране и сметоизвозване

– 0.4 на хиляда – За обезвреждането на битовите отпадъци в депа

или други съоръжения, вкл. отчисленията по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО

– 1.0 на хиляда – за чистотата на териториите за обществено ползване

 1. За имоти, разположени в индустриална зона „Червената земя“ землище с. Драгушиново – 8.0 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, в т.ч.

– 5,2 на хиляда- сметосъбиране и сметоизвозване

– 0.8 на хиляда- За обезвреждането на битовите отпадъци в депа или други съоръжения,  вкл. отчисленията по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО

 1. Такса битови отпадъци се заплаща на две вноски: до 30 юни и до 31 октомври.
 2. Заявленията по чл.17 ал.2 и ал.5 от Наредба № 12 се одобряват през 2016 година и се приемат за 2017 година от лица с погасени задължения за имота към датата на подаване на заявлението.

Related Articles

1 Comment

 1. Благовест Коларов
  Благовест Коларов септември 11, 16:09

  Браво на будните наши съграждани, решили да атакуват грабителската политика на управниците ни! Това,че сега обжалват решението съвсем не означава, че другите хора са съгласни и шепа са недоволните. Просто другите наши съграждани са отчаяни, че може нещо да се постигне срещу държавната машина. 0.2 на хиляда е увеличението за обезвреждане на битовите отпадъци в депа! За какво обезвреждане се говори, като депото не се използва 2-ра година и всичко се изхвърля на старото сметище. Няма разделяне на боклука,няма разделно събиране и боклука вече се изсипва до шосето за Ихтиман. Вчера бяхме там, положението е по плачевно отпреди откриването на новото депо. Ако почнат да докарват боклук и от Ихтиман и другите 3 общини, а както има изгледи и от Дупница ще стане страшно. За какво беше това тържествено откриване, къде се попиляха тия милиони и все нещо не достига. Преди 2г. се каза, че за рекултивация ,или по просто казано обезвреждане на старото сметище, трябват ни повече ни по малко от 2 000 000 (2 млн.лв). Сега след протакането фирмата спокойно може да поиска 3 млн.лв. Защо трябва да плащаме всички, заради мудността на някои чиновници? Колкото до самата рекултивация, това е чисто и просто затрупване с 20-30 см.пръст, което си е бомба със закъснител, която ще трови подпочвените води десетки години. Въобразявах си, че ще бъде изгребан старият боклук и прекаран в новото депо, защото от кмета съм чул приказката преди години, че мястото на новото е депо е много добре избрано заради близоста до старото сметище. След като всичко ще се скрие под една педя пръст, какво значение има дали е близо или по далеч? Ето колко празнодумство има в думите на някои хора. 0.7 на хиляда е увеличението за поддържане чистотата на обществените терени. Когато преди години се дадоха 150 хил.лв. за почистване на незаконни сметища,замазаха някак си положението като зариха с 20-30 см. земя образуваното не без участието на самата фирма за почистване сметище под циганската махала. Само след половин година положението беше пак както преди,докарваха се боклуци от къде ли не. Това е добре дошло за фирмата по чистотата, която с основание може да поиска пак 100 – 150 хил.лв за да почисти тези места. А всичко можеше да се реши с една охрана от 2-3ма човека, съдействието на полицията и някоя камера. Но няма желание от страна на Общ.ръководство да се променят нещата. Дано Административен съд – област София реши нещата в полза на населението, но се съмнявам, защото това е политиката в цялата страна, колкото може повече данъци да събира. Трябва да има пари в Общинската хазна, но когато са харчат за глупави проекти като прескъпи фонтани, прахосмукачки за улицата(при цялата мърсотия около контейнерите за смет, ние ще събираме фасове,прах и кенчета), е не съм съгласен с тази политика!

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...