СамокоВест

Рилски спортист с историческа първа победа в Еврочалъндж

Споделете ни в

Рилски спортист постигна първа историческа победа в Еврочалъндж в дебютния си сезон. Пред своите фенове в зала “Арена Самоков” тимът на Росен Барчовски и неговия помощник Людмил Хаджисотиров прекърши Муреш след 70:68 в мач в група H в третия по сила турнир на Стария континент. Самоковци вече имат в актива си 1 победа и 2 загуби, колкото и вицешампиона на Румъния.

Шон Барнет се открои като играч на мача:! 195-сантиметровият баскетболист бе много съсредоточен и наказа всяка грешка на съперника. Американецът остави срещу името си в статистиката 17 точки, 5 борби, 3 асистенции и 6 откраднати топки. Йордан Бозов добави 15 точки и 3 борби. Остин Калхун се отчете с 14 точки и 6 борби. Корин Хенри остана с 10 точки и 3 борби, но допусна и 6 технически грешки.

В първите три минути двата тима не успяваха да поразят целта при стрелбата си от игра. Гостите обаче се ориентираха по-бързо и чрез Йеленич, Младенович и Браун поведоха с 11:7. Кош на Калхун спря устрема на румънците закратко. Печукас и Йеленич отново дадоха предимство на Муреш за 17:11. Бозов постави последния акорд в първата част за 13:17 след два успешно изпълнени наказателни удара. През втория период Рилецо обърна нещата в своя полза успешната атака на Бозов и тройка на Барнет за 20:17. Силната защита даде възможност на домакините да направят серия от 11-0, дело на Бозов, Калхун и Равънел, за да вземат аванс от 35:25 след 20 минути игра.      

Самоковци овладяха подкошиено, след като хванаха 37 срещу 29 борби за румънския тим.

В началото на третата четвърт Младенович на няколко пъти наказа отбраната на Рилски спортист за 31:39. Равънел, Калхун и Бозов не позволиха на съперника да си помисли за обрат след 44:34. Гостите обаче се възползваха от няколко грешки на българския тим и намалиха до 48:51 след тройка на Мичел и няколко атаки на Младенович. Опитният Йордан Бозов върна спокойствието на тима си за 53:48. През последните 10 минути двата тима не успяха да реализират близо минута, преди Барнет и Хенри да изведат тима си напред с 59:52. Младeнович и Иванович не се предадоха и върнаха Муреш в мача. Румънският вицешампион стигна до равенство- 68:68 след кош на Браун за 68:68. В последните секунди Равънел вкара един от двата си опита от фаула за 69:68. В последвалата атака на Муреш Пачулис пропусна от далечно разстояние, а Златин Георгиев оформи крайния резултат – 70:68 за Рилски спортист

Муреш пристигна в Самоков без една от звездите си Горан Мартиник, който остана в Румъния заради травма в гърба. В негово отсъствие Иван Иванович бе много полезен и записа дабъл-дабър – 20 точки и 10 борби. Александър Младенович добави 15 точки.

На 3 декември Рилски спортист приема Солнок, а ден по-късно Муреш ще се изправи срещу Минск на Бранко Миркович на румънска земя.