СамокоВест

Пътят убиец Боровец-Радуил отново стана обект на медиите, но не и на Пътна агенция

Споделете ни в

Жителите на село Радуил блокираха пътя Боровец-Костенец заради рекордния брой свлачища по трасето. Опасните участъци вече са 10, а и ще се увеличават. Рекорден е и броят на протестите срещу безобразното му дередже, но нищо не е в състояние да накара Агенция Пътна инфраструктура да си свърши работата и да отремонтира трасето преди настъпващия зимен сезон. Тогава пътуването по него ще стане абсолютно невъзможно, а почти всички жители на Радуил в трудоспособна възраст работят в Боровец. Те се чувстват изправени пред дилемата да загинат на пътя или да умрат от глад заедно със семействата си.

Поредният протест на радуилци бе отразен в рубриката „Пълен абсурд“ на Румен Бахов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Доайенът на протестите Угринов е категоричен, че ще протестират докато „не го оправят този път“. Той подчерта, че плащат всичките си данъци и настоя държавата също да изпълнява отговорностите си.

Символ на протеста бе баба Стефана, която лично е участвала в изграждането на пътя. Изтъкнато бе, че сега той свързва и магистралите Тракия и Струма и по него ежедневно минават стотици автобуси с туристи, тръгнали към популярния зимен курорт.

В репортажа бяха излъчени кадри от предишни протести, започвайки от март 2017 година до днес. Според АПИ за ремонта са необходими 1 милион и 200 хиляди лева. Угринов контрира, че така, както непрекъснато расте броя на свлачищата, сумата може да набъбне и до 3 милиона. Той категорично заяви, че до момента никой от жителите на селото не е видял представители на АПИ, които да работят по пътя. Дори и само за да замерват, да правят сондажи, да поставят осева линия. Не е отстранена и растителността покрай трасето, а това съвсем не струва милиони подчерта Угринов. „Опитваме се да възпитаваме децата си в любов към държавата, в любов към институциите, но любовта се прави от двама. Не е едностранен процес. Така е и в живота. Единият винаги е …..“, каза той пред микрофона на „Пълен абсурд“. А за да подчертаят своите корени с държавата, със земята, където са родени, жителите на Радуил увенчаха протеста с красиво българско хоро.

Всички участници бяха категорични, че пътят е ужасен. В крайна сметка те си пожелаха следващите им изяви пред медиите да не са по трагичен повод, защото при тези свлачища Своге ще ни се види детска играчка.

Според репортера Румен Бахов, това е най-цивилизованият протест, който е виждал. Въпросът е ще бъдат ли също толкова цивилизовани действията на отговорните институции и пътят най-подир да бъде ремонтиран и приведен в състояние, подобаващо на една цивилизована държава.