СамокоВест

Продължават да продават общинската собственост без търг

Споделете ни в

И на последното заседание на Общинския съвет се взеха решения за продажба на общинска собственост без търг или конкурс. Продължава порочната практика да се пришива към копчето балтон. Схемата за заобикаляне на закона обикновено е една и съща. Общината дава на частни лица общински терени с обяснението, че само по този начин може да се образуват парцели, отговарящи на техническите норми за минимум площ на парцела. Отделен е въпросът, че често този минимум надхвърля един декар, че и повече. Не са малко случаите, когато дяловете на общината и на частното лице са почти равни. След това новият ползвател на парцела добива правото да закупи общинския имот без търг или конкурс.

На това основание общинският съвет и при поредното си заседание продаде няколко десетки декара по предварително определени цени. При това няма никакви ясни критерии при определянето й. Така Васил Димитров се сдоби с 306 кв.м. общинска земя при обща площ на парцела от 642 кв.м. на цена от около 7 лв./кв.м. Имотът се намира в Самоков, където пазарната цена е поне двойно по-висока. В същото време общината продаде своя дял от 620 кв. м. в съсобствен парцел с обща площ от 1410 кв. м.,намиращ се в с. Долни Окол, при цена от 15 лв./кв.м. Всички цени са без ДДС. Достатъчно е да се сравнят условията за продажба само в посочените случаи, за да стане ясно, че оценките се правят при пълна липса на обективност. Защо цената на кв.м. в Самоков е два пъти и нещо по-ниска отколкото в с. Горни Окол не стана ясно. Точно такива решения пораждат съмнения за корупция и за създаване на привилегии за „наши хора”.

Още по-фрапираща е продажбата на 1133 кв.м. в местността „Боричо” на Христо Тонев, като наследник на Панталей Халваджийски, на цена от 6,97лв./кв.м. с трайно предназначение ливада. В същото време земеделски земи със същото предназначение, а именно за ливади, в землището на с. Ковачевци ще бъдат продадени на публичен търг с явно наддаване. Тук общинският съвет прие начална цена от 5,10 лв./кв.м. Вижда се, че двете суми са от един и същ порядък, но при търга тя може да скочи двойно и тройно, а все пак единият имот е в най-привлекателната част на гр. Самоков, а другият – в землището на с. Ковачевци. Основание съветниците да продадат на Христо Тонев  общинска земя без търг и конкурс дава обстоятелството, че Панталей Халваджийски е получил правото на ползвател на имота с предходно решение на Общинския съвет. И ако това не си е парексаланс заобикаляне на закона, здраве му кажи. Още повече, че нормативната уредба дава безусловна възможност на собственика да промени предназначението на имота. Близко до ума е, че само след месец-два „ливадата” ще се превърне в парцел за строителство на някой хотел или на цяло ваканционно селище. Тогава цената на квадратния метър ще бъде поне 10 пъти по-висока от тази, на която съветниците продадоха общинските земи.

Очакваме избраниците ни кардинално да променят начина си на работа, и най-вече когато се разпореждат с общинската собственост. Не ги оправдава, че правата са дадени на купувачите от предишни общински съвети. Могат да проявят много повече далновидност и грижа за обществения интерес при определяне на продажните цени, особено когато сделката се осъществява без търг или конкурс.