СамокоВест
Владимир Георгиев

Верността към Партията изигра лоша шега на кмета Георгиев

Споделете ни в

И за най-критичния съдник на кметските дела вече е ясно, че след последните избори управлението на общината е в много по-добри ръце. По предложение на кмета Владимир Георгиев в много от наредбите и правилниците на общинския съвет се включиха нови раздели, уреждащи последиците, които се носят при неизпълнение на разпоредбите. В продължение на няколко мандата всички правилници и наредби имаха само пожелателен характер. След като не бяха предвидени отговорности и санкции за нарушителите, логично те нито се изпълняваха, нито се контролираха. За първи път се прояви воля да се сложи ред и в опазване на обществения ред и на общинската собственост, и при поставяне на рекламни материали, и при разпределяне и изразходване на субсидията за различни дейности. Определено може да се каже, че е поставено едно обещаващо начало. Наистина става реч за решения на общинския съвет, но инициативата е на кмета Георгиев. Младият и образован управленски екип също поражда надежди, че общината ще бъде ръководена компетентно и дай боже успешно.

Но за това са нужни милиони, а тях отдавна ги няма в бюджета на общината. На последното заседание на общинския съвет един от съветниците открито заяви, че от хазната са откраднати много пари. Както е известно заседанията на съвета са публични и на тях може да присъства всеки, който проявява интерес към работата на избраниците ни. Така законодателят е дал възможност на гражданите да упражняват пряк контрол върху работата на най-висшия орган на местната власт – Общинският съвет.

Да ги питам, обаче, същите тези наши довереници, които избрахме да защитават интересите ни, защо приеха отчета по бюджета за 2011 г. на бившия кмет Ангел Николов без нито една забележка. Защо никой не му потърси сметка от какъв зор потроши над 70 000 000 за строежи, които продължават да носят загуби на общината от порядъка на милион – милион и петстотин хиляди лева годишно. Никой не му потърси сметка и защо хотелът в Боровец продължава да стои празен и да гълта стотици хиляди за охрана и поддържане на съоръженията в работен режим. Защо от общинския хотел не е продаден и един апартамент, докато намиращия се наблизо хотел от същия тип, но собственост на ГБС, почти изцяло е разпродаден и то на добра цена. Защо имотът на общината е губещ и непривлекателен, след като изпълнителят и на двата обекта е същият този ГЛАВ БУЛГАР СТРОЙ.  Никой не попита защо през месец септември приходната част на бюджета беше намалена с няколкостотин хиляди лева, които трябваше да постъпят от наем на общинския хотел в Самоков. Точно толкова безропотно и безгласно приеха изразходваните още близо 1 000 000 лева за обзавеждането му, след като на всички вече им беше ясно, че хотелът никога няма да проработи, защото няма интерес. Така че и скъпо струващото обзавеждане, заедно с цялата сграда, да старее морално и материално и да се руши. Тихо-мълком се прие и докладът от проверката на Сметната палата. Нещо повече. Той биде скрит в миша дупка. Но въпреки изключителните мерки за секретност, все пак се разбра, че при одита са констатирани много нарушения. При обявяване на обществената поръчка за изграждането на Общинския блок в кв.“Самоково“  един от критериите за оценка на кандидатите е „икономически най-изгодна оферта“ с показатели „практически опит на кандидата“ и „квалификация на кандидата“. Според експертите, посочените показатели не са свързани с  изпълнението на обществената поръчка, а с качествата на участниците в процедурата и като такива са недопустими. Но тъй като процедурата е открита през 2008 г., е прието, че не е налице нарушение, а недобра управленска практика. Констатирано е сериозно нарушение и при определяне цената на строителството. Установено е, че общината, като възложител, е обявила прогнозна стойност на обекта в размер на 2 500 000 лв., а е одобрен изпълнител и е сключен договор за двойно по- висока сума – от 4 500 000 лв.  В доклада са отразени и нарушения при обявяването на обществената поръчка за „Доставка и монтаж на обзавеждане и технологично оборудване за хотел „Арена – Самоков“. В обявлението, като част от техническите възможности на участниците, е изискано представянето на декларация, че предлаганите стоки са произведени в държави членки на Европейския съюз. Направено е заключение, че посоченото изискване необосновано ограничава участието на лица в процедурите и нарушава чл. 25, ал. 5 от ЗОП. А най-недопустимо в случая е, че се ограничава избора на най-изгодно предложение. И така нататък и така нататък.

С решението си да приеме без зебележки отчета по бюджета и доклада на Сметната палата, общинският съвет оневини изцяло екс кмета Николов, така че той напусна кметския стол по-чист и от момина сълза. Както се казва дадоха му възможност да си тръгне на бял кон. В очистителната процедура активно участва и новият кмет Владимир Георгиев. Но с политическата си лоялност и с верността си към партийната повеля да защити „другарят” Николов на всяка цена, кметът си вкара чист автогол. Той трябва да е наясно, че от тук насетне всички пасиви са за негова сметка. Предстои му един изключително труден мандат. Задължително трябва да се направи ремонт на пътищата и най-вече на тротоарите, които са в невъзможно състояние, включително и заради това, че през миналата година от бюджета отпаднаха точно средствата за ремонта им. Неотложно трябва да се ремонтират бившата поликлиника, училищата, и някои други сгради собственост на общината. Кметът трябва да осигури достатъчно средства за опазването на природата и на общинските гори от посегателства, и от незаконна сеч. Да намери пари за социални дейности, за развитието на културата и на спорта. Да се справи с чудовищната безработица, с дивите сметища, с мърсотията, която е повсеместна. С две думи за цялата палитра от обществения живот, която се финансира от бюджета. Но при наследството, което остави предшественика му това комай си е мисия невъзможна. И ако не иска той да опере пешкира, кметът Георгиев трябва да намери сили и да скъса пъпната си връв с партията кърмилница. Трябва да огласи доклада на сметната палата като го публикува на сайта на общината или му даде публичност по друг начин. Да предложи на общинските съветници да преосмислят решението си по приемане отчета на бюджета за предходната година. Общинският съвет и кметът, като носители на местната власт, следва да направят обективна оценка на дейността на Ангел Николов. Да излязат с ясна позиция за двата му мандата кметуване и най-вече по отношение направените разходи за строителството на губещите обекти- хотелите в Самоков и Боровец, Общинския блок и Спортната зала. Да оценят щетите нанесени на общината с проекта „Супер Боровец”, включително разходите за десетките първи копки. Та ако не друго, то поне гражданите да са наясно кой крив и кой прав, и на кого да възложат управлението на общината при следващите избори.

One thought on “Верността към Партията изигра лоша шега на кмета Георгиев

  1. Има предположения, че б. кмет Николов се е облагодетелствувал с над 300 млн. посредством препродажбата на общински земи в к.Боровец чрез подставени лица, закупили земите по около 5-15 лв., а ги препродали по 100-150 евро за 1 кв.м.Редно е Васил Зашкев-като общ. съветник да поиска от гл.прокурор и Нар.събрание проверка.В т.ч. и защо Спортната зала ни излезе над 20 млн. и то платена с общински земи, оценени по няколко стотинки за 1 кв.м, а скоро построиха по-голяма в Правец за 6 млн.лв.Горния етаж от къщата на Соми бе обещан на Ангел Николов за преотреждането на земята от т.н. Експертен съвет към Община-Самоков с шеф Перфанова, която също намаза-преотреден беше и парцела източно от тази къща, част от който преди национализацията бе собственост на Георги Радойков/по баща тя е Радойкова/.Перфанова прогони другите съсобственици на този парцел-Фунтаровите/Благоеви/ от Легето и сега продава този парцел за 300 хил.лв., а Николов накара Соми да продаде апартаментите /продаде ги Фунтаровна евреи и англичани/ и му наброи парите още приживе.А чрез Спортната зала „почетнийо гражданин“ Пешов заграби цялото самоковско поле.Редно е да се провери и ЦКБ, в т.ч. и клона и в Киев, тогава още руска губерния, управлявана от руски наместник, който само с един удар, но не единствен-открадна 36 млрд.долара от украйнския народ.Да се провери и материалното състояние на наследниците на Ангел Николов-Гуда.И т.н.

Comments are closed.