СамокоВест

Общината бездейства в очакване на потопа

 Breaking News

Общината бездейства в очакване на потопа

Общината бездейства в очакване на потопа
февруари 29
18:14 2012

бул. Искър

Заплаха от наводнения е надвиснала над главите ни. В планината снежната покривка гони 3 метра. Не са по-малки грамадите от сняг в града. Реките са скрити под ледени похлупаци. Със затопляне на времето реки ще потекат и по пътищата. Коритата на Боклуджа и на Гръчки дол така и не бяха регулирани и укрепени, независимо от проблемите които създават всяка пролет. При така нареченото „почистване дъното на река Искър” бяха подкопани и основите на стената. Не е изключено при обилното снеготопене, което се очаква и тя да падне. Отводнителните шахти по традиция не се чистят. Това прави почти сигурно заливането на мазетата и ниските етажи на жилищните и стопанските сгради. Може да се каже, че всяка пролет водите отнасят и по някой мост, а тази година опасността е още по-голяма. И все пак ако се разминем само с толкова – берекет версим.

Истински апокалипсис ни очаква ако се скъса стената на язовир „Бели Искър”. Цунами с височина 10 метра и скорост около 12 м/сек само за 40 минути ще потопи града под вода от над 1,5 метра. Като в пиеса на абсурда дни преди потопа държавни и общински институции и обществени организации са се хванали гуша за гуша опасен ли е язовира или не. Според хидроинженери от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България, стената на язовира е в плачевно състояние, според министър Трайчо Трайков за да се скъса стената трябва едновременно водата в язовира да прелива и да има земетресение с магнитут над 6,7 по скалата на Рихтер. Председателят на комитета инж.Ганчо Хитров твърди, че от всички потенциално опасни язовири в страната язовир „Бели Искър” е в най-лошо, дори в критично, състояние. Точно обратна е официалната позиция на специалистите от държавните институции и на общинското ръководство, според които стената е здрава, ремонтирана е преди 5 години и няма място за тревога. Тази успокоителна информация беше представена и на Общинския щаб по бедствия и аварии. Устоявайки становището си за лошото състояние на язовир „Бели Искър” и опасността от сериозни наводнения на гр.Самоков и на селата по коритото на реката, експертите от Националния комитет за подобряването на водоснабдяването са запознали с проблема зам.министъра на регионалното развитие Добромир Симидчиев. Той се е ангажирал да предприеме действия по набирането на необходимите средства за ремонт на стената. Тъй като язовирът е публична държавна собственост, разходите следва да се поемат от държавния бюджет. Във финансирането могат да участват и концесионерът „Софийска вода”, който стопанисва и експлоатира язовира и евентуално Софийска община, част от която се водоснабдява от язовир „Бели Искър”.

 

Непроходимите самоковски улици

Това, че Община Самоков няма финансови задължения за поддръжката и ремонта на водоема не я освобождава от отговорността да осигури безопасни условия за здравето и живота на гражданите и за опазване на тяхното имущество. Тъкмо напротив – кметът Владимир Георгиев би следвало незабавно да предприеме всички необходими действия в тази насока. Задължително е да се изиска поне още едно независимо експертно мнение за действителното състояние на стената и съоръженията на язовир „Бели Искър”. Да се засили контролът за поддържане на водата в предписаните норми, като се осигури 24 часово денонощно наблюдение. Още повече като се има предвид, че поради лошото състояние на стената от 2004 година язовирът работи на така наречения „авариен режим”. Да се осигурят необходимите средства и да се започнат незабавни действия по укрепването и ремонта на язовирната стена, даже ако за целта кметът

Господин кмете, не се доверявайте само на мнението на държавните институции, които отговарят за състоянието на язовирите и за своевременното им ремонтиране. Не се успокоявайте и от мисълта, че интензивното снеготопене в планината започва през май и има достатъчно време. Камбаната бие за Вас. Всяко бездействие пред сериозната опасност от наводнение на града и селата е равнозначно на престъпление и отговорността е Ваша. На Вас избирателите възложиха управлението на общината с всички произтичащи от това права и задължения. Не го забравяйте!Георгиев трябва и да спи пред кабинетите на министъра на икономиката Трайчо Трайков и на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Да бъде коректно информиран Общинският щаб по бедствия и аварии, който да създаде необходимата организация за действия при евентуална авария и последващо наводнение. Да бъдат запознати жителите на общината с действителната ситуация, за да предприемат превантивни мерки за своята безопасност и за опазване на имуществото си. Оправданието на кмета Георгиев, че насрочва специално заседание на Общинския съвет по проблема е абсолютно несъстоятелно. Това е само опит да се скрие зад колективната безотговорност – практика, която види се е наследил от бившия кмет Ангел Николов. Но заравянето на главата в пясъка и отричането на заплахата няма да му помогнат.

Господин кмете, не се доверявайте само на мнението на държавните институции, които отговарят за състоянието на язовирите и за своевременното им ремонтиране. Не се успокоявайте и от мисълта, че интензивното снеготопене в планината започва през май и има достатъчно време. Камбаната бие за Вас. Всяко бездействие пред сериозната опасност от наводнение на града и селата е равнозначно на престъпление и отговорността е Ваша. На Вас избирателите възложиха управлението на общината с всички произтичащи от това права и задължения. Не го забравяйте!

Related Articles

1 Comment

 1. Славчо Тасев
  Славчо Тасев април 05, 19:09

  Плашат се тези които помнят ГЛУПОСТИТЕ НА ТЕЗИ КОИТО И СЕГА НИ УПРАВЛЯВАТ

  Лозунг в ТКЗС – Да не оставим неодрусана слива в нашето село!
  Агитационен плакат по повод животновъдна кампания – Всеки кооператор – свиня! Всеки комунист – две!
  Съветските часовници – най-бързи в света!
  Съветските джуджета – най-едрите джуджета в света!
  Лозунг в цирка – 20 години плодотворна размяна на циркови номера между СССР и НРБ!
  Агитационно табло в психиатрия – Всички луди – на борба за мир!
  Надпис за годишнина на цирка – 25 години народна власт – 25 години бъВодачи, бъдете осторожни! Секунда невнимание, а после – цял живот мъртъв.
  Теляшка бригада за комунистически труд „Н. В. Гогол“
  Почин на моряците от кораба „Лом“: „Закачи – откачи“
  Да покрием навреме младите кобилки.
  Във всеки дом добитък. (Плакат, издаден от „Наука и изкуство“)
  Другарю, помни, че всяка изгубена минута струва 0.05 стотинки.
  Българско значи висококачествено, а тополовградско – отлично.
  На партията – вярност, на народа – чиста вода. (Надпис в служба „Водоснабдяване и канализация“)
  Човекът е главна фигура в животновъдството.
  Селянино изми ли си яйцата? (лозунг АПК)
  Съветските болни – най-здравите болни в света!

  Някой вярва ли на тези ЛОЗУНГИ ?

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Мъртвият е безпомощен, той е пасивен, с мъртвия можеш да правиш всичко. И това е...

Има и друга мода-режат здрави органи-жлъчки, уж хернии и т.н. А един тарикат праща при...

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...