СамокоВест

Над 150 картофопроизводители се събраха в Белчин баня – настояват да се защити родното производство

Споделете ни в


Над 150 картофопроизводители се събраха в Белчин баня на отчетно събрание. По време на него те имаха възможността да обсъдят досегашната си дейност и да направят планове за настоящата година. Картофопроизводителите приеха искания, които ще поставят пред Министерството на земеделието, за да върви работата им гладко и да не се стига до абсурди като през миналата година, когато имаше свръхпроизводство на български картофи, а в същото време внасяхме.

„Инвестирали сме в знания и умения дълги години в картофопроизводството  и искаме да продължим да се занимаваме с това нещо, а нямаме никаква помощ от държавата. Този опит и знание искаме да го предадем и нашите деца. Не да се скитат по света немили-недраги, а  да продължат да развиват картофопроизводството в България. Най-проблематичните райони това са планинските и полупланинските, където най-вече е застъпено производството на картофи. Единственото, което пряко можем да договорим това е подпомагането през следващия седем годишен период. Като най-важното е обвързаното подпомагане. Ние искаме и ще настояваме то да остане, тъй като до голяма степен отчита реално себестойността на картофопроизводството и подпомагането, като процент от тази себестойност. Второ, ще искаме задължително да се преразгледа ставката  по мярка 13  в подпомагането на планинските райони. В момента тази ставка е 26 лв. до 500 дка. , а това е крайно недостатъчно. Трето, също задължително, ще искаме преразглеждането на ставките  за акциз за газьол. 11 литра на декар  дизел е крайно недостатъчно. Реално  използваната нафта за един декар при картофопроизводството е минимум на декар от 20-25 литра. Важно е също така парите да стигат до истинските картофопроизводители“ – заяви председателят на Асоциацията на картофопроизводителите Тодор Джиков. Изтъкнато беше, че един от основните проблеми е и реализацията на продукцията.  

На събранието взеха участие и представители на търговски фирми за семена, препарати и земеделска техника, които представиха своите предложения в помощ на картофопроизводителите.