СамокоВест

Министър Нено Димов запозна кметовете от региона с проекта за нова защитена зона за птиците „Рила буфер“

Споделете ни в

Какви мерки ще предприеме България след като Съдът на ЕС излезе с осъдително решение срещу страната за това, че не е опазвала дивите птици в ниските части на Рила планина? Съдът на ЕС през април излезе с решение, че България не е обявила за специална защитена зона цялото орнитологично важно място, обхващащо Рила планина и не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици. „Рила е важен регион на обитаване на птици и една от най-значимите територии в Европейския съюз за опазването на около 130 вида гнездящи птици. От европейско природозащитно значение са 41 вида, като един от тях е застрашен в световен мащаб“, се казваше в съобщението на съда. Според решението България е задължена да определи нова защитена зона за опазване на дивите птици в ниските части на планината.

В тази връзка, екоминистърът Нено Димов информира в Благоевград  кметовете от планински общини какво ще предприеме държавата. Целта на срещата беше местните общности да бъдат запознати с мерките, които ще бъдат предприети, и да се намери баланс между опазването на природата и развитието на общините в района на новата зона. Министър Димов е обяснил на срещата, че България е поела ангажимент през лятото на 2018 г. да внесе за ново разглеждане от Националния съвет по биологично разнообразие предложението за нова защитена зона за птиците BG0002129 „Рила буфер”. След това зоната трябва да бъде определена с решение на Министерския съвет.

Министърът е запознал кметовете с последното предложение за границите на защитената зона за опазване на дивите птици в останалата непокрита от зони част на орнитологично важно място „Рила“. Предмет на опазване в проектозоната, съгласно това предложение, са 17 вида птици, посочени и в съдебното решение.

One thought on “Министър Нено Димов запозна кметовете от региона с проекта за нова защитена зона за птиците „Рила буфер“

  1. Защитена зона Рила-Буфер/съответно Север и Юг-от двете страни на Рила/ трябва да обхваща територията от стената на яз. Искър, в който живеят, пребивават и кацат огромен брой птици-до границата с Национален парк Рила, в т.ч. и всички реки в Самоковска община и територията от р.Палакария -също до НП Рила. Собствеността на земята и горите не се променя, ползването за земеделски нужди-също, както за всички защитени зони.

Comments are closed.