СамокоВест

Кой ще оглави Върховния административен съд? БНТ 2 ще излъчи пряко избора

 Breaking News

Кой ще оглави Върховния административен съд? БНТ 2 ще излъчи пряко избора

Кой ще оглави Върховния административен съд? БНТ 2 ще излъчи пряко избора
септември 08
12:56 2017

На 11 септември (понеделник) от 10:00 часа БНТ 2 ще предава пряко заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, по време на което ще бъдат изслушани кандидатите за председател на Върховния административен съд. За поста ще се борят съдия Георги Чолаков и съдия Соня Янкулова.

Чолаков е номиниран от 79 съдии. Той има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като съдия. Постъпва в съдебната система през 1992 г. като стажант-съдия в окръжния съд в Сливен, а от 20 юли 92-ра е съдия в Районен съд – Котел, който оглавява по-късно. В периода 1993 г. – 1995 г. е председател на районния съд Сливен, след което работи като адвокат. От 2007 г. е съдия, а впоследствие става заместник-председател на административния съд в града. След това за три години е нотариус. От 1 юли 2013 г. е председател на Второ отделение във ВАС.

Кандидатурата на Соня Янкулова е предложена от трима членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя има над 32 години юридически стаж, от които над 21 години като съдия. В периода 1982-1983г. е стажант-съдия в Софийския градски съд, след което работи като юрисконсулт и инспектор до 1988 г., когато става районен съдия в Трети районен съд в столицата. После е заместник-председател на Софийския градски съд, където става ръководител на първото в страната самостоятелно обособено административно отделение. От 1998 г. е съдия във ВАС, а в периода 2001 г. – 2008 г. е заместник-министър на отбраната, след което става заместник-министър на вътрешните работи. От 2009 г. и до настоящия момент е съдия във Върховен административен съд.

За да има избран кандидат, са нужни 17 гласа от всички членове на ВСС.

Изслушването на кандидатите ще се излъчва и онлайн на интернет страницата на Висшия съдебен съвет. 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...