СамокоВест

Издръжката на живота е поскъпнала с 1% само за три месеца. 2325 лева месечно са нужни на четиричленно домакинство

 Breaking News

Издръжката на живота е поскъпнала с 1% само за три месеца. 2325 лева месечно са нужни на четиричленно домакинство

Издръжката на живота е поскъпнала с 1% само за три месеца. 2325 лева месечно са нужни на четиричленно домакинство
февруари 20
12:24 2018

За нормален живот на четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца, са необходими 2325 лева на месец, според данните на Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) на КНСБ за четвъртото тримесечие на миналата година. Това съобщиха на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров и директорът на Института Любен Томев, предава БТА.

Сумата е необходима за покриване на основните нужди от храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти.

За сравнение, през третото тримесечие необходимата сума за издръжка на четиричленно домакинство е била 2301 лева на месец.

За последното тримесечие на човек от четиричленно домакинство са необходими 581,31 лв. месечно.

Ако работната заплата е единственият източник на доходи, то нейният нетен размер не трябва да бъде по-нисък от 1 163 лева за всеки от двамата родители /бруто 1489 лева/. За декември нетният размер на средната работна заплата е 876 лева, което означава, че изостава с около 25% от необходимите средни стойности за издръжка, посочиха от КНСБ.

Необходимите средства за издръжка на живота на четиричленно домакинство в София са 3023, 64 лв, а средно на човек от този тип домакинство са необходими 755,91 лева, което надхвърля средните за страната стойности с 30 на сто. За всеки от двамата родители на семейство, живеещо в София, средната работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1512 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот в столицата.

Официалните данни за трудовите възнаграждения в София за четвъртото тримесечие на 2017 година отчитат нетна средна работна заплата от 1 151 лева /бруто 1476 лева/, която е с близо 24% по-ниска от необходимата заплата за издръжка на живота.

В края на годината издръжката на живот отчита слаб тримесечен ръст от 1 на сто, а на годишна база до 3,3 на сто. Основен принос за повишението на издръжката имат хранителните стоки с ръст от 3,9% на годишна база, при нехранителните ръстът е 1,1 на сто. За последните десет години нарастването на издръжката на живот е с 22,7 на сто.

Според данните на синдиката за последните години разликата в доходите на най-бедните и най-богатите се е увеличила драстично – от 6,1 пъти през 2012 година до 7,7 пъти през 2016 г. – най-високата разлика за страна от ЕС.

Данните за подоходното разпределение показват, че 27,1% от домакинствата са с общ доход на човек до 314 лева, колкото е линията на бедност, или близо 1,95 милиона души. 45,1% домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедност до необходимите средства за живот /или около 3,25 милиона души/, а 27,8% от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот, което е около 2 млн. души.

Има неравенство и в спестяванията на българите. От КНСБ цитираха изследване на социологическа агенция „Тренд“, според което около 70% от българите не разполагат с банкови депозити и не спестяват.

Депозитите до 1000 лева са 64% от всички депозити на домакинствата /според данни на БНБ от декември 2017 г./. Броят на депозитите до 1000 лева намалява със 7,2 на сто, а най-голям ръст бележат тези между 200 и 500 хиляди лева.

Източник: Investor.bg 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Има и друга мода-режат здрави органи-жлъчки, уж хернии и т.н. А един тарикат праща при...

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...

Следва да се има в предвид и факта, че самоковската община има на ВЛОГ В...