СамокоВест

Иво Инджев: Русия задълбава с обидите срещу България, вместо да се извини

 Breaking News

Иво Инджев: Русия задълбава с обидите срещу България, вместо да се извини

Иво Инджев: Русия задълбава с обидите срещу България, вместо да се извини
ноември 06
18:17 2017

Русия не само не се извинява за гаврата с българските заслуги в спасяването на българските евреи, но и задълбава в раната. Ще се обоснова защо това е така.

Не бих се връщал за кой ли път ( втори само за днес) към темата за руската миниистерска провокация с присвояването на съветски заслуги за спасяването на българските евреи само , за да опонирам задочно на руския историк Михаил Мягков, втурнал се да защитава позицията на външното министерство в Москва. Това много добре е направено от колегите от “Дневник”. http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/11/05/3072186_ruski_institut_ako_ne_beshe_chervenata_armiia_v/

Обосноваването на руската външнополитическа подигравка с България с успеха на Червената армия край Сталинград обаче е още по-обидно за българския народ от обобщението на Захарова, която от името на руската дипломация твърде недиполоматично приписа заслугата за спасяването на българските евреи на Червената армия по принцип. Сега един руски историк с началнически пост не само не застава на критична позиция по въпроса, но я надгражда с твърдението, че без Сталинград щяло да има Холокост за българските евреи.

За да обезцени бългрския принос Мягков изгражда още една хипотеза. Според него германците се канили да унищожат в Европа 11 милиона евреи ( при наличните до войната на континента 9,5 евреи, както основателно репликират от “Дневник”). И поставя усилията на българите по спасяването на евреите извън тяхната собствена добра воля, “предричайки” със задна дата Холокост за българските евреи, т.е., че българите е нямало да посмеят да надигнат глас срещу германското искане, а германците са щели да го наложат със сила, както излиза. Не е ли “малко нахално” да се “прогнозира” с днешна дата подобна серия от събития, които така и не са се състояли?

Мягков по презумпция отрича добрата на воля на българското общество, изиграло водеща роля в акцията по спасяването на евреите. Иначе казано, тази опорна точка отрича правото на българите да са проявили автентично благородство. Дали Мяхков не съди за липсата на благородство у един народ по онова, което вижда около себе си?

С “научния” принос към официалната позиция на Москва се обезсилва също така твърдението на руското посолство в София, че Русия уважавала заслугите на българите за спасяването на евреите.

Честито на путонофилите, за които е предназначена подхвърлената хипотеза от руска страна. Те и без това обичат да натякват, че на България “така й се пада” във връзка със съветската окупация.

Към всичко друго, трябва да добавя и личното си впечатление на историк, завършил Московския държавен университет. Дори в свърхидеологизираните съветски времена ни учеха на нещо като почтеност спрямо фактите такива, каквито са. Без “ако”.

Мягков не само нарушава граница на тези почтеност, но и явно е рецидивист в това отношение, след като има своя рубрика, в рамките на която развива пред публиката хипотези за историята- такава, каквато му се иска да е била. С това доказва две неща , изключващи се парадоксално.

От една страна Мягков демонстрира, че нищо не се е променило от времето, кагато вероподаниците на съветския режим биваха мобилизирани да защитават незащитими официални съветски позиции. Същевременно обаче, както вече отбелязах, дори съветската наука не си позволяваше да борави с “ако”- лъжеше за доста неща, преиначаваше и най-вече премълчаваше какво ли не- но чак пък да фантазира какво би станало, ако не беше станало точно, както е станало, не си позволяваше. С други думи изявата на Мяхков едновременно говори за продължение на съветските традиции, но и за деградация на съответната ситуация в днешна Русия.

Апропо, сред най-грозните успехи на русофилството в България е папагалщината му, която автоматично се задейства щом стане дума за Руско-турската война от 1878 г. Без нея сме щели да ходим с фесове и да говорим турски днес, твърдят следовниците на култа към руското мракобесие, обявено за носител на свободата ( ни). В името на тази хипотеза, русофилщината системно е обругавала българските революционери, които допускали и България, както Русия да влезне в дуалистични отношения с Османската империя ( при съвместното управление на земите северно от Дунава, превърнали се постепенно в Румъния) и стъпка по стъпка да изкопчи независимостта си от “болния човек” край Босфора ( нещо, което на практика васалната на Турция до 22 септември 1908 г. България прави с обявяването на независимостта си не само без руска помощ , но и в противоречие с руския натиск Княжеството да не нарушава отново решенията на Берлинския конгрес, вече веднъж пометени от българския свободолюбив дух със Съединението от 1885 г).

АКО вземем на въоръжение методът на Мягков, бихме могли да попитаме най-вече какво щеше да стане с неуките руски варвари, ако не бяха получили буквите и християнството от българите. И още много други въпроси можем да зададем в духа на “какво би станало, ако”-  базирани обаче на реални факти, като огромната американска помощ за СССР през Втората световна война и нейното значение за прелома в съветската съпротива срещу германските нашественици. Щеше ли да се справи Съветският съюз сам без мощния индустриален гръб на Америка при ужасната неефективност на водене на бойни действия от съветска страна, разчитаща на численото превъзходство и на струпването на огнева мощ?

Известно правило е, че в спора с брутален противник обикновено отстъпва по-умния. Русия обаче явно е решила да заложи пак на “огневата мощ” на своята пропаганда и на численото превъзходство срещу по-малобройния противник. Този път обаче България е на правилната страна в рамките на НАТО и ЕС и Москва няма как да приложи успешно обичайния си номер да се налага чрез присвоеното “право” на по-силния. Успя в Грузия, опита в Украйна с ограничен успех, за който сигурно вече съжалява, но тук закъсня.

Ако трябва ще се призная за по-глупавия в контекста на горната мъдрост, но на задълбаването на официализираната руска българофобия трябва да се отговаря подобаващо!

Източник: ivo.bg 

Related Articles

2 коментара

 1. NIKI
  NIKI ноември 07, 16:43

  Коя е причината Сърбия да не екстрадира толкова време Цв.Василев? Само една-Русия е наредила това, а тя винаги има резервен екип за ново политическо ръководство на Сърбия.Защо Русия? Не е изключено операцията с КТБ да е имала за цел да срути българската финансова с-ма и икономика, и да предизвика масирано недоволство срещу ЕС, от там нови избори, по 40 лв. на циганите и послушно на Русия правителство. Да не пропусна-и още нещо:Компрометиране на най-твърдите опоненти на руското влияние, пример-Иван Костов.На дъщеря му са изплащани ежемесечно по 30 хил. лв. за „анализи на финансово-икономическата ситуация“ в страната.Всеки знае, че ги е писал Иван, щерка му е гъска в това отношение. Е, и аз го намразих.Много успешно компрометиране.Изхвърлиха го от политиката за половин-един милион, може и да няма.Между другото има данни, че голяма част от парите в КТБ, примамени там от големите надпазарни лихви, още от 2007г. са вкарани чрез множество посредници в имоти.Т.е. ограбването на депозитите е било замислено още от тогава, а не по-късно.
  Не е възможно нашите правителства многократно да не са искали екстрадицията на габровеца, даже основателно използвайки възможността за вето върху сръбското приемане в ЕС и въпреки това, въпреки, че може да загубят милиарди от ЕС, от които без проблем сръбското ръководство може да си вземе за себе си колкото си иска, то не го връща.При това смениха се няколко сръбски ръководства.Само вето на Русия може да бъде причината, за да не се разприказва-по чие нареждане е откраднал към 7 млрд. от тази бедна страна.Всъщност той не е откраднал всичките, по-голямата част са завъртяни чрез множество посредници и са отишли вероятно във фирми и банки, приближени на Русия, ако не-чисто руски.

  Reply to this comment
 2. a@abv.bg
  a@abv.bg ноември 10, 15:13

  Тъпа си като леля ти Коца!

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...

Следва да се има в предвид и факта, че самоковската община има на ВЛОГ В...

ДЪРЖАВАТА НИ ПРЕД ОЧИТЕ НИ СЕ РАЗКАПА НАПЪЛНО!!!...