СамокоВест

Експерти изчислиха: Симеон Сакскобургготски е спечелил 2 191 688 лв. от сечта в Рила, по цени от ценоразписа на горските стопанства

 Breaking News

Експерти изчислиха: Симеон Сакскобургготски е спечелил 2 191 688 лв. от сечта в Рила, по цени от ценоразписа на горските стопанства

Експерти изчислиха: Симеон Сакскобургготски е спечелил 2 191 688 лв. от сечта в Рила, по цени от ценоразписа на горските стопанства
март 17
14:30 2015

Sofija,Bugarska,14042010,GLOBUSSimeon Saxe-Coburg-Gotha,bugarski kralj Simeon ll i bivsi bugarski premjer 2001-2005Foto:Tom DubravecКомплексна експертиза по делото, водено от държавата срещу Сакскобургготски за връщането на горите, се произнесе по спечелените от Симеон и сестра му Мария Луиза милиони от сечта в Рила. Според експертизата, бившият премиер и сестра му са се обогатили с 2 191 688 лв. от май 2003 г., когато влизат във владение на 16 500 дка рилски гори, до мораториума върху сечта през 2009 г. Сумите са изчислявани по ценоразписа на горските стопанства, който е под пазарните цени.
Специалистите са посочили също, че за шестте години са били изсечени над 27 000 кубика дърва. Това прави керван от 780 тира, по сметки на специалисти от дърводобива.
И 16 500-те декара рилски гори са върнати на Сакскобургготски, докато е бил премиер. Това става с две решения на поземлената комисия в Самоков. По-късно проверка на Върховната административна прокуратура установи, че самоковската поземлена комисия е „върнала” на бившето Величество 4500 декара два пъти – веднъж те са реституирани по нотариални актове на името на интендантството, втори път по крепостни актове. Двукратното връщане на 4500 декара гори е потвърдено и от новата експертиза.
Дотук държавата е предявила претенция от 250 000 лв. към Симеон II и сестра му – обезщетение за неправомерното ползване на горите и за добива от тях. След окончателното приемане на експертизата, тази сума вероятно ще бъде завишена. Тя трябваше да бъде изслушана на поредното заседание по делото, но бе отложена за края на март, когато е следващата дата на процеса.
Делото за горите е едно от петте, които държавата заведе срещу Сакскобургготски през 2011 г.
Симеон и сестра му Мария Луиза вече загубиха на първа инстанция резиденциите „Царска Бистрица“, „Саръгьол“ и „Ситняково“. Те бяха обявени за държавна собственост.
При делото за двореца Кричим бе потвърдена валидността на основния аргумент срещу „царската реституция“. Съдът прие, че т.нар. „царски имоти“ са на Интендантството на негово величество Царя, което е държавна служба, работила за монархическата институция, а не са лично притежание на държавния глава.
Очаква се и решението на Софийски градски съд за имението „Врана”. Делото е заведено през 2008 година от самия Симеон Сакскобургготски срещу държавата. В него той предяви претенции за собственост върху бившето стопанство на УБО край „Врана“. В края на миналата година съдебното следствие приключи, но още няма решение.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...

Следва да се има в предвид и факта, че самоковската община има на ВЛОГ В...

ДЪРЖАВАТА НИ ПРЕД ОЧИТЕ НИ СЕ РАЗКАПА НАПЪЛНО!!!...