СамокоВест

Д-р Красимира Ковачка: Ваксините, получени от Турция са безопасни – трябва да бъде общата ни позиция

Споделете ни в

krasimira kovachkaПредседателят на ПГ на БДЦ д-р Красимира Ковачка заяви от трибуната на НС, че поради забавяне на реакция от страна на министерството, темата за ваксините ненужно се е изострила. „Десетки предавания и статии наводниха медийното пространство. За демократичния процес това е добре, но от друга страна това е чувствително за родителите и работи в ползa на антиваксинални намерения“, посочи д-р Ковачка. По думите й, е време да се обединят около обща позиция, за да може да се успокои общественото мнение и да се завърши нормално процесът. „Два са пунктовете,около които може да търсим обща позиция. Ваксините, получени от Турция са безопасни, което трябва да бъде потвърдено от националните консултанти и регулатори в кратък срок. Съществуващите административен нарушения трябва да се разследват, докажат и санкционират“, каза Ковачка.
По-рано министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че според удостоверение на производителя ваксинaта „Пентаксим“ е произведена и тествана съгласно процедурите. Той описа цялата верига от производството на ваксината до вноса й в България.
„Нека българските граждани да бъдат спокойни. Крайният продукт се опакова от турски завод съгласно лиценза на френската фирма. Петият компонент от ваксината се доставя в Турция като краен продукт, т.е. от Франция в Турция отива същият продукт, който иначе идва от Франция направо в България като част от него се допакетира в Турция“, обясни той.
„Възникнаха съмнения дали този турски завод има качеството. Той има такъв набор от документи, удостоверения за добра производствена практика“, посочи още министър Москов. Той подчерта, че ваксината внесена от Турция е внесена съгласно имунизационнния календар на Република България.