СамокоВест

Вестник „Файненшъл таймс“: В България скоро може да има Доматена революция

 Breaking News

Вестник „Файненшъл таймс“: В България скоро може да има Доматена революция

Вестник „Файненшъл таймс“: В България скоро може да има Доматена революция
ноември 23
09:13 2012

Украйна имаше своята Оранжева революция, Грузия – Революция на розите, а България скоро може да има Доматена революция, ако българите последват примера на някогашния дисидент от времето на комунизма Николай Колев.

Това пише в блога на британския в. „Файненшъл таймс“ Тони Барбър, цитиран от БТА.
Колев, по-известен като „Босия“, беше арестуван във вторник в София, след като хвърли домат по сградата на парламента. По думите му това е било протест срещу ширещата се корупция в държавата.
Сега Доматената революция привлича хиляди привърженици във Фейсбук, се казва в статията. За събота се планира „доматен митинг“ пред парламента и полицията взема засилени мерки за сигурност.
Когато полицията го е арестувала, демонстрирайки властта на държавата, Колев сигурно си е спомнил за времето при управлението на Тодор Живков, посочва авторът. Структурите и идеологията на комунизма в България отдавна са останали в миналото, но изглежда в страната липсва зряла обществена дискусия за комунистическата ера в по-голяма степен, отколкото в други държави от Централна и Източна Европа, които са имали подобен опит, отбелязва Барбър.
Все пак според автора в България не е трудно да се открият следи от този период на нейната история. Пред кабинета на министъра на културата Вежди Рашидов са закачени портрети на хора, заемали поста преди него. Сред тях е дъщерята на Тодор Живков Людмила Живкова, която става известна с дейността си за популяризиране на богатото вековно некомунистическо културно наследство на България. Дали Живкова, която умира през 1981 г. на 39 години, би подкрепила Доматената революция, пита се авторът на статията.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...