СамокоВест

Българските картофи не покриват и половината от нуждите на пазара

 Breaking News

Българските картофи не покриват и половината от нуждите на пазара

Българските картофи не покриват и половината от нуждите на пазара
май 10
11:20 2017

Българските картофопроизводители никога няма да могат да задоволят нуждите от картофи на пазара, това заяви Венцислав Каймаканов, председател на Национална асоциация на картофопроизводителите пред агенция „Фокус“.

„За година са ни необходими около 500 хил. тона. Миналата година подадохме доста по-малко продукция – около 100-120 хил. тона. Останалото количество дойде от чужбина. Надяваме се, че ако се подпомагат действително тези земеделски производители, които засаждат картофи, ще произведем 200 хил. тона, за да покрием поне наполовина нуждите на пазара“, посочи той.

Картофи внасяме от страни членки на ЕС – Полша, Германия, Белгия, Холандия. Според председателя на асоциацията на картофопроизводителите, цените на картофите в последните седмици са се завишили заради вноса от Египет и от южни ни съседи.

По отношение на износа, Каймаканов заяви, че на този етап и в близките 10 години не може да се говори за такъв.

Добрата новина е, че и през 2017 г. ще се запази тенденцията на увеличение на площите, засети с картофи.

Но, „тук не е важното колко е увеличението на площите, а кой се занимава със засаждане“, коментира Каймаканов и допълни: „ Предвид новия начин на плащане на субсидиите и изискваните документи, площите ще се увеличат и тази година. Начинът, по който се получава това подпомагане е много неточен. Той е такъв, защото някой някъде налага тези неточности. Знаем за какво става дума и се надяваме, че с новия кабинет и с асоциациите ще имаме вече волята да наложим своето мнение. Докато в чужбина асоциациите пишат условията за подпомагане, тук се пишат условия на тъмно, за да може някой някъде да получи субсидия без да е засявал нищо или ако е засял да не покаже нищо повече“, заяви Каймаканов. Той уточни, че от Националната асоциация на картофопроизводителите ще положат усилия да се наблюдават площите, така че догодина да получат подпомагане тези стопани, които са засели и дават нещо на нашето население. 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...