СамокоВест

Борисов обещал пари за ремонт на яз. Бели Искър

Споделете ни в

Бих поел цялата отговорност за язовир „Бели Искър“ в интерес на здравето и имуществото на гражданите.Това заяви пред Нова телевизия Илиан Тодоров, областен управител на Софийска област. „Към момента управлението му е на МРРБ. В началото на 2017 г., след прокурорско писмо, миналият областен управител издава акт за управление на МРРБ, оттогава язовирът се управлява от регионалното министерство. Те не са взели мерки да направят ремонт на тази опасна стена.  Скоро получих нареждане от министерството, от където ми казаха, че аз трябва да го управлявам. Не бягам от отговорност. С 15 000 лева за капиталови разходи няма как да направя ремонт, струващ милиони левове“, добави той.

Именно заради този случай лидерът на „Атака“ Волен Сидеров намекна, че може да не гласува с „не“ на вота на недоверие, който ще се дебатира тази седмица в парламента. Не смятам, че вотът на недоверие е по-голям от живота на българите. Имаше административен произвол няколко месеца, може би. От МРРБ министър Нанков и зам.-министър Малина Крумова с „едни хитрости“ опитваха да прехвърлят управлението, стана ясно от думите на Тодоров. Това е прехвърляне на отговорност – ако утре стане нещо лошо, кой е виновен – ами онзи от „Атака“, картинно обясни областният управител пред Нова телевизия. Той отрече категорично, че става въпрос за политически игри.

Областният управител уточни, че е разговарял по телефона с премиера Бойко Борисов: „Звъня ми снощи и се разбрахме, че в утрешния ден ще се предприемат мерки да се осигури нужното финансиране. Нямам никакви притеснения. Бих поел управлението, за да спасим най-малко хората. Все пак в село Бели Искър живеят 600 души, допълни Тодоров. Областният управител настоя, че при положение, че има финансиране, ще поеме да управлява язовира и да осигури безопасното му ползване. Успокоен съм, че ще има финансиране, с което да ремонтираме стената на язовира и да осигурим безопасността на хората, добави той. Припомняме, че за последното в края на ноември МРРБ увери, че язовирът е безопасен, като се поддържа по-ниско ниво на водата.

Попитан дали „Обединени патриоти“ си имат различни теми, по които недоволстват от ГЕРБ, Тодоров отрече. На въпрос дали има тема, която може да разклати управляващата коалиция, областният управител обяви с „лично мнение”, че Истанбулската конвенция е нещо вредно и ГЕРБ трябва да го преосмисли.