СамокоВест

„Бели Искър“ влезе в най-критичния списък на опасните язовири

Споделете ни в

Общо 18 язовира, сред които и големите „Бели Искър” и „Огоста” имат нужда от спешен ремонт, става ясно от анализите на Агенцията за технически надзор. За да не се застрашава живота на хората, живеещи в близост, нивата им се поддържат ниски. От 6816 язовира в страната „Бели Искър” и „Огоста” са единствените големи съоръжения попаднали в най-критичния списък. Останалите 16 са малки.

През 2017 г. от проверка на прокуратурата за стопанисване на водните съоръжения стана ясно, че „Бели Искър“ се нуждае от спешен ремонт, но около него има дългогодишни спорове кой в действителност го стопанисва, което спира каквито и да е действия по укрепването му.

През тази пролет Окръжната прокуратура в Монтана е внесла предложение до земеделското министерство, стопанисващо язовир „Огоста“, да се предприемат мерки за спешен ремонт след получени сигнали за опасното му състояние. Препоръки за ремонт дава и експертна комисия през 2014 г., но нито една от тях не е изпълнена до проверката на прокуратурата, стана ясно тогава.

През лятото за спешните ремонти на опасни язовири правителството избра „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) , а отделеният бюджет за това е 500 млн. лв. Oт съобщението на правителствената пресслужба, от миналата седмица, обаче не става ясно дали за ремонта на двата големи язовира – „Бели Искър“ и „Огоста“, ще се търсят допълнително средства или ще се ползват вече наличните.

С ремонта трябва да се създават условия и да се предприемат необходимите мерки за осигуряване на изправното техническо състояние на язовирните стени на двата обекта и съоръженията към тях и за тяхната безопасна експлоатация.