СамокоВест

Съветниците единодушно отстъпиха 397 кв.м. общински парцел в центъра на Боровец на „Бороспорт“ АД

Споделете ни в

На мартенското си заседание общинските съветници единодушно дадоха съгласието си за изработване на подробен устройствен план в центъра на Боровец. Решението е по докладна записка на кмета на общината Владимир Георгиев и по искане на „Бороспорт” АД. Искането е във връзка с намерение на Бороспорт да замени четириседалковия лифт с шестседалков. Както е известно, четириседалковата въжена линия е произведена от френската фирма „POMA“ и е пусната в експлоатация през 1986 г.

Въпросът бе поставен пред избраниците ни още на февруарското заседание на Общински съвет-Самоков, но решение не бе прието. Тогава, по време на разискванията, съветниците изразиха несъгласие с някои от параметрите на ПУП и преди всичко с размера на искания общински парцел. След нанесени корекции, окончателният вариант предвижда общината да отстъпи на Бороспорт 397 кв.м. общински парцел при начална станция на лифта в близост до хотел „Рила“. Теренът се отстъпва за изграждане на съоръжения за зимни спортове и пешеходна зона с обслужваща алея, с усилена настилка за достъп до него от запад, като се обособи устройствена зона за „Техническа инфраструктура – Тинф”.

На заседанието на Общинския съвет представителите на „Бороспорт” АД заявиха публично, че при смяната на четириседалковия лифт с шестседалков не се предвижда разширяване на трасето и няма да се режат дървета. Няма да има никакви промени и на горна станция на лифта, категорични бяха от дружеството.

Съгласно решението на Общинския съвет, разработката на Подробния устройствен план ще бъде за сметка на молителя, сиреч на Бороспорт.