СамокоВест

Юристът Методи Лалов с остра критика срещу недемократичното редене на листи в „Демократична България“

Споделете ни в

Тежки обвинения на старта на предизборната кампания отправи Методи Лалов към съпредседателя на „Демократична България” и председател на „Да, България“ Христо Иванов и към емблематичните лица в партията Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева. Лалов поиска оставките и на тримата, обвинявайки ги в авторитаризъм и редене на листи без широко обществено обсъждане и без да се  даде път на младите.

Припомняме, че Общинската организация на „Да, България“ в Самоков оттегли кандидатурите на своите представители от листата на Обединение „Демократична България“ на Парламентарните избори от 11 юли 2021 г. заради несъгласие с принципите, на които бе изградена листата. В мотивите си д-р Андрей Андреев и Стоян Чакалов посочваха, че съвременните представи за национална законодателна власт се основават на висок професионализъм, доказани личностни качества и високо доверие към кандидатите, което е залог за постигане на високите цели, които стоят пред законодателната власт. „Считаме, че тези принципи не са спазени при изграждането на листата на 26 МИР в нейната цялост, поради което оттегляме кандидатурите си“ декларираха те.

Както огласихме на 16 юни тази година, Ръководството на Местната организация на ПП „Да, България“ изцяло подкрепи избора на Стоян Чакалов и Андрей Андреев и застана зад решението им да оттеглят кандидатурите си от листата на Демократична България.

Тази сутрин пред БНР бившият председател на групата на ДБ в Столичния общински съвет Методи Лалов каза:

„Иво Мирчев, Антоанета Цонева, Христо Иванов работят денонощно, но се самозабравят, започват да не разбират същността на „Демократична България“. Когато идвах в партията, чувах, че нещата в „Демократична България“ се случват демократично, а нямаме вътрешни избори, представителство на малцинствата, на младите хора не се дава път. Всеки, който си позволи да има мнение, различна политика, бива враг. Не очаквах това от тази партия. Тримата нека се съберат и да оценят ситуацията“.

С оглед случващото се от години в „Да, България“ и в коалицията „Демократична България“ мисля, че след изборите Христо Иванов следва да си подаде оставката като председател на партията, написа Лалов в статус във Фейсбук.

Оставки следва да подадат и немалка част от Изпълнителния съвет на „Да, България“, в частност Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева. Недемократичното ръководство на партията демотивира и отблъсква все повече хора и привлича все повече други с клиентелистко мислене и цели. Неминуемо това ще има негативни последици за демократичната общност, които ще проличат още в резултатите от предстоящите избори, допълни той

Методи Лалов посочи, че в кариерата му на съдия и политик няма постъпка, която да може да бъде обвързана с каквото и да е задкулисно влияние.

„Няма вариант да бъда подчинен и да не кажа мнението си… Не искам да повтаряме грешките на „Реформаторския блок“, не искам да допусна подмяна. Защото говоря сега, защото после ще е късно. Не можем да си позволим поредното шушу-мушу договаряне и редене на екипчета по кабинети. Ще се научим демократично“.

В предаването „12+3“ Лалов допълни:

„Искам „Да, България“ на Кристиан Таков, Христо Иванов и Мануела Малеева, а не на Иво Мирчев и на Антоанета Цонева, които си мислят, че могат и знаят всичко и който се различава от тяхното мнение, бива анатемосан“.