СамокоВест

ЧЕЗ прекъсна тока в Община Самоков заради строителни работи. Блокира цялата Община за часове! Работещите дистанционно – пред уволнение!

Споделете ни в

На 25 август ЧЕЗ Разпределение България обяви на официалната си страница, че Ремонт на подстанция на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) налага изключване на електрозахранването в община Самоков на 01 септември 2021 г.

„Причина за прекъсването са строително-монтажни работи, свързани с инвестиционен проект по реконструкцията на подстанция Самоков, собственост на ЕСО. Преустановяването на електрозахранването от преносната мрежа на ЕСО ще се извърши на 1 септември 2021г., (сряда), между 13:00 и 16:00 ч. Засегнати от ремонтните дейности ще бъдат населените места в община Самоков: Алино, Бели Искър, Белчин, Белчински бани, Боровец, Говедарци, Горни Окол, Долни Окол, Доспей, Драгушиново, Злокучене, Клисура, Ковачевци. Маджаре, Мала църква, Поповяне, Продановци, Райово, Рельово, Самоков, Широки дол и Ярлово“, се посочва в съобщението.

Логично възниква въпроса защо доставчикът прекъсва електрозахранването за извършване на свои строително-монтажни работи в най-активното работно време на всичките си абонати, в това число и стопански субекти, и блокира цялата Община. Пред сериозен проблем бяха изправени и десетките самоковци, които в условия на пандемия работят дистанционно, не малка част от които за чуждестранни фирми.

Когато, близо час и половина след обявения за включване час, електрозахранването все още не беше възстановено се опитахме да получим информация по телефона. Но, системата за телефонни услуги на ЧЕЗ Разпределение може да извади от кожата и най-спокойния им абонат, който е принуден да изслуша цяла тирада от ненужна му информация, без да може да зададе единствения интересуващ го въпрос – кога ще пуснат тока и да получи отговор.

След всичко случило се, твърдението на оператора, че “ ЧЕЗ Разпределение е взела необходимите мерки, така че неудобствата за клиентите да бъдат сведени до минимум.“, обявено на официалната им страница, е меко казано цинично.

Питаме – Докога българските граждани и българският бизнес ще бъдат жертви на монополни дружества? По какви стандарти се работи у нас, щом не се работи по европейски и световни такива? Кога и България ще се превърне в наистина европейска държава, след близо 15 години членство в Европейския съюз?