СамокоВест

Цяло „Самоково“ пропищя от глутници бездомни кучета, кметът Георгиев нехае – нямало сграда за приют

Споделете ни в


Няколко глутници страховити улични псета стряскат жителите на кв. „Самоково“. Сутрин се нахвърлят на децата, отиващи на училище. Възрастните хора не смеят да се доближат до контейнерите за отпадъци, защото кучета са ги обсадили, търсейки храна. Проблемът е от години, като става особено опасен през зимните месеци, когато животните на глутници бродят по улиците на квартала.

Сайтът ни многократно е поставял проблема на вниманието на управниците ни.

Без резултат!

На декемврийското заседание на Общинския съвет Васил Зашкев отправи питане към кмета защо в Община Самоков няма приют за безстопанствен кучета, защо не се прави нищо за ограничаване популацията им и намаляване на риска за хората от скитащите в Самоков, Боровец и селата четириноги.

В отговор кметът Георгиев заяви, че общината не разполага с подходяща общинска сграда за приют. Оправда се, че за тази цел е отправено искане до министър Румен Порожанов и Агенцията по безопасност на храните за безвъзмездно прехвърляне собствеността на ветеринарната лечебница в стопанския двор на с. Продановци.

Кметът Георгиев въобще не се ангажира

има ли риск за гражданите в общината от нападения и ухапвания от глутниците безстопанствени псета или не!

На страницата на фейсбук групата „Забелязано в Самоков“ Катя Грозданова пише: „Крайно време е общината да вземе мерки за бездомните кучета в квартал Самоково. Всяка сутрин налитат децата тръгвайки на училище. Тази сутрин пак се повтори същото. Налетяха и мен. Явно докато не пострада някой няма да бъдат взети мерки. Всеки ден им се хвърля храна от терасата и те стоят и чакат. Нямам нищо против животните но не може и така. Въпросните кучета са пред блок 29 в Самоково. Да се надявам ,че общината ще вземе нужните мерки възможно най скоро.“

Може би, както обикновено се случва, управниците ни ще потърсят решение на проблема едва когато някой бъде нахапан до смърт. Но и това не е сигурно. Като се има предвид, че миналата година две жени бяха жестоко нахапани, една от които е дългогодишната и уважавана от самоковци учителка Виолета Кинова, а проблемът с безстопанствените кучета не само не се решава, а се задълбочава. Броят им не намалява, а расте, движат се на глутници и са сериозна заплаха за гражданите, особено за децата и възрастните хора.

Какво ли трябва да се случи, та кметът, който по закон отговаря за опазването на обществения ред да си свърши работата и реши проблема с безстопанствените кучета в общината.

Сигурно чудо!