СамокоВест

Цените на яйцата са скочили с над 23% за една година

Споделете ни в

Цените на селскостопанската продукция главоломно растат. Индексът на цените на производител в селското стопанство за второто тримесечие на 2012 г. е  нараснал с 5.9% спрямо същия период на 2011 година. Индексът на цените на продукцията от растениевъдството се е увеличил с 3.9%, а в животновъдството – с 8.6%.

Увеличението, в сравнение с предходната година,  при цените на ечемика е с 20.5%, на фасула (зърно) – с 22.9%, на слънчогледа – със 7.4%, на живите животни от едър рогат добитък – с 19.2%, на свинете – с 6.6%, на овцете и козите – с 20%, на суровото мляко – с 5%. Най-драстично е поскъпването при  кокошите яйца – с 23.4%. Това става ясно от информацията на Националния статистически институт (НСИ). Припомняме ви, че цената на яйцата на едро и на дребно се повиши значително през месеците февруари и март 2012 г. Тези на дребно достигнаха стойности от 38 стотинки (за яйцата размер M) и 41 стотинки (за размер L) за брой, което представляваше поскъпване с по 11 стотинки за първите три месеца от годината. В седмиците преди Великден цените на яйцата се стабилизираха. Последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) сочи, че малките яйца на дребно се търгуват средно за 26 стотинки за брой, а големите – средно за 29 стотинки.

Увеличението се дължи преди всичко на по-високите цени на горивата, минералните торове и фуража.   От анализа на НСИ стана ясно, че индексът на цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство за второто тримесечие на 2012 г. е с 6.5% над равнището на същия период на 2011 година. По-високи са цените на електроенергията и горивата – с 6.2%, на минералните торове – с 23.7%, на ветеринарномедицинските продукти – с 4.9%, и на фуражите – със 7.4%.