СамокоВест

Христо Иванов: Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет

Споделете ни в

„Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структуриране на политическото пространство“, това коментира в кулоарите на парламента лидерът на „Да, България!“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов по повод декларацията на „Има такъв народ“ направена от парламентарната трибуна и дадения след това от тях брифинг.

„Какво се случи през тези четири дни, че „Демократична България“ се отметна от своята позиция и изведнъж реши да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила избори? За нас това е недопустимо и неприемливо“, посочи в декларация от трибуната председателят на ИТН Тошко Йорданов и допълни – „Ние отскоро сме в политиката и разбираме, че политиката е мръсна игра. Ние няма да играем по вашите правила! Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото вие водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате“.

В отговор на нападките на ИТН Христо Иванов заяви, че водят страната към това да се излъчи управление, което наистина може да я промени.

Пред журналисти председателят на „Да, България!“ уточни още:

– За първи път от много години насам имаме шанса да поставим ГЕРБ и ДПС на разстояние от властта и това е национален стратегически интерес.

– Очакваме формулата на министерски съвет от “Има такъв народ” и в светлината на това Демократична България ще прецени дали да подкрепи предложението.

– Никой да не очаква, че ние ще бъдем притиснати до стената с една торба имена, за които да гласуваме или не. Това няма как да стане.

– Ако се стигне до следващи избори, те ще са предизвикани от умението или неумението на мандатоносителя.

– Поставихме въпрос дали ще има ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики или ще продължим да водим раздумки.

– Попитахме за важността на хората, които ще бъдат предложени и за техните качества.

– Интересуваме се от това дали предложената формулата ще бъде осъзнато разграничена от ГЕРБ и ДПС. На нито един от тези въпроси не получихме отговор.

– Видяхме само една доста съмнителна персонална атака, с която се смесват факти от търговски спор с квалификации от Наказателния кодекс.

– Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на министерски съвет.

– Въпросът е да има ясен ангажимент от най-високо политическо ниво, защото без това, става дума за котка в чувал.