СамокоВест

Хиляди посрещнаха Божествената Нова година на Седемте рилски езера

Споделете ни в

Снимка: Архив

На 19 август последователите на Петър Дънов посрещат Божествената Нова година на Молитвения хълм на Седемте рилски езера при изгрев слънце. Това е и кулминацията на Лятната духовна школа на Братството, която започва на 1 август и завършва на 25 август.

Над 2000 последователи на Бялото братство изявиха преклонението си пред единството на вселената с изпълнение на магическия танц паневритмия. Паневритмията се играе в кръг, като танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка. Продължителността на изпълнението е 1 час. Целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог и вселената.

Паневритмията се състои от три дяла. Първият съдържа 28-упражнения, вторият се нарича “Слънчеви лъчи”, а третият – “Пентаграм”.

Запознатите с духовната наука разглеждат Паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването на Паневритмия човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм.

Паневритмията съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Паневритмичните упражнения са в хармония с творческия космичен ритъм, който гради и организира цялата природа и затова имат мощно въздействие. Те дават възможност на човека да провежда балансирано земните и небесни енергии и да постига хармония в себе си и с околния свят.

Посрещането на Божествената нова година на Седемте рилски езера събуди интереса и на британският историк и телевизионен водещ проф. Бетани Хюз. Тя  и екипът ѝ включиха в обиколката си на най-значимите места в България Седемте рилски езера и летния лагер на Бялото братство и им посветиха цял снимачен ден. Бетани Хюз се интересува от окултните учения, от богомилите. Проявявала е голям интерес към Учението на Учителя Беинса Дуно, познат като Петър Дънов.

Проф. Хюз беше у нас по покана на Министерството на туризма, за да представи страната ни в популярното си предаване „Съкровищата по света“, което е гледано в над 120 държави. У нас предаването се излъчва по Viasat History.