СамокоВест

Фирма на „Маркан“ ще строи екоферма в самоковското село Горни Окол

Споделете ни в


Фирма на „Маркан холдинг“ планира да изгради екоферма в района на село Горни Окол, община Самоков, информират от Капитал. Проектът включва няколко обекта за различни животни и мандра и е част от подготвяния от няколко години туристически комплекс с голф игрище и хотел. Общата инвестиция се оценява на около 300 млн. евро, но ще се изпълнява на части.

Проектът предвижда изграждане на комплекс за екологично производство на мляко от крави и овце, преработката му в млечни продукти за директна доставка, както и малка конна база. Това става ясно от подаденото инвестиционно предложение на компанията „Голф Окол“, която е собственост на „Маркан холдинг“. В мандрата ще се преработва по 1 тон мляко на ден, а продуктите ще бъдат сирене, кашкавал, извара и кисело мляко, които ще се предлагат за продажба на място. В конната база освен собствени животни компанията предвижда да предоставя и пансион за коне на клиенти, като идеята е да се развие конен туризъм. Комплексът ще бъде построен върху собствен имот на дружеството на площ от малко над 20 дка.

Голф игрището е включено и в подробния устройствен план на Община Самоков. Според плановете то ще се състои от 18 игрални полета и допълнителни съоръжения, като отделно от това ще бъдат построени сгради за настаняване, ресторанти и др. Игрището ще бъде разположено в имот от 650 дка, но реално ще заема около 340 дка.

„Голф Окол“ като дружество е създадено преди пет години с 52 хил. лв. капитал и предмет на дейност проектово развитие и изграждане на голф комплекс. Последствие капиталът е увеличаван на два пъти и в момента е малко над 3 млн. лв. Първоначално партньор на „Маркан“ в компанията е „ЕВц холдинг“, но в началото на 2017 г. „Маркан“ изкупува останалите дялове и към момента е едноличен собственик.

От отчета на „Голф Окол“ за 2018 г. става ясно, че компанията притежава масив от недвижими имоти с обща площ 257.4 ха в село Горни Окол. Справка в имотния регистър показва, че земята е купена през 2014 г. от община Самоков.