СамокоВест

Филм за 30 годишната история на театралните награди „Аскеер“ ще излъчи БНТ1

Споделете ни в

 „Дългият път към нощта на Аскеер“ е заглавието на нов документален филм, който БНТ1 ще излъчи на 29 юни от 22 часа. Лентата е с времетраене 58 минути и е първият документален разказ за създаването и историята на театралните награди Аскеер.

БНТ е свързана с престижната награда от самото ѝ създаване – в Златния фонд се пазят всички заснети церемонии, с изключение на първата, която не е била снимана с камера. Тя се е състояла в НДК през 1991 година и е продължила само 45 минути. От нея са запазени само няколко снимки, които екипът на филма издири и ще покаже.

Филмът отново ще срещне зрителите с големи имена на българската култура, много от тях вече не са сред нас. Ще си припомним затрогващите реакции на любимци на българската публика, носители на наградата през годините –как се чувства  Йорадн Радичков, получавайки своя Аскеер, как Татяна Лоловани кара да се смеем, защо плаче Мария Каварджикова и за какво тъгуват Юлия Огнянова и Иван Кондов.

Специално за филма са заснети интервюта с големия Васил Михайлов, Миро Пашов, директор на театър „Българска армия“, Диана Добрева, трикратен носител на Аскeер и режисьор на церемонията в десет поредни години, Милен Миланов, дългогодишен председател на фондация „Аскеер“, Влади Люцканов – актьор и дългогодишен режисьор на церемонията, Георги Чапкънов-Чапа, автор на статуетката на наградата, Ивайло Христов, актьор, режисьор и дългогодишен участник в церемонията. Някои от тях споделят неизвестни до сега факти, останали зад кулисите.

Във филма ще видим и цяло съзвездие млади актьори и изгряващи звезди.

Лентата носи духа на типичния за церемонията „Аскеер“, мюзикъл – спектакъл, и включва редица знакови откъси от церемониите през годините. Сценарист е Албена Александрова, а режисьор – Станислав Терзиев.

Гледайте документалния филм „Дългият път към нощта на Аскеер“ по БНТ1 на 29.06.2020 г., понеделник от 22 часа.