СамокоВест

Управниците ни остават слепи и глухи за питанията и предложенията на гражданите

Споделете ни в

Димитър Слатински е познат на съгражданите си преди всичко с инициативите за популяризиране в родния им град на самоковци със значителен принос в българската култура и изкуство.

И най-съкровената му идея, изпълнила дните му от години насам, е  да извади от забравата именитата самоковка Живка Клинкова – композитор, работил близо 30 години в Европа. Живка е родена на 30 юли 1924 г. в Самоков. Дядо ѝ Иван Клинков е един от първите учители по цигулка в Самоков. Завършва Държавната музикална академия през 1947 г. Специализира в Берлин. Посещава международни курсове за нова музика в Германия и Дания. Работи като композитор и диригент в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев” от основаването му. Живка Клинкова е лауреат на Международния младежки фестивал в Букурещ през 1953 г. През 1981 г. получава грамота от папа Йоан Павел ІІ за операта „Св. Св. Кирил и Методий”, партитурата на която се съхранява във Ватикана.

В памет и почит към Живка Клинкова, Димитър Слатински многократно е предлагал на общинското ръководство да поставят на самоковска сцена операта „Св. Св. Кирил и Методий”. Предложението му, както и всички останали, се приема от местните величия със зле прикрита ирония и пренебрежение.

Това провокира Слатински да заяви от трибуната на Общински съвет-Самоков на юнското му заседание – Папата, католикът Йоан Павел ІІ, може да оцени творчеството на самоковката Живка Клинкова, а кметът не може. И попита, защо, когато аз дам предложение не се приема. Защо, Владко, обърна се Слатински  към кмета Георгиев. Той припомни, че е предложил в дневните центрове за възрастни хора да се прожектират български филми. „Но под ваше давление всички единодушно са се подписали, че не искат да гледат такива филми. Може само за мероприятия на партията столетница“, продължи Слатински с констатациите си за действията на кмета. Той попита Владимир Георгиев  за каква точно инфраструктура ще се изразходват приходите от, така наречената, Синя зона. Може би от Вас до Крайречния парк, за да си разхождате кучето, предположи Слатински.

Преди две години група граждани, в подкрепа на инициативата на Димитър Слатински в Младежкия дом да се прожектира филма „Трампа“ на режисьора Георги Дюлгеров, предложиха на главен експерт Култура Пепа Георгиева прожекцията на филма да бъде включена в програмата за празника на Самоков. Те изтъкнаха, че филмът ще предизвика интерес, тъй като почти цялата лента е снимана в нашия регион. В масовите сцени участват много самоковци, за които би било любопитно да се върнат назад във времето и да съживят спомените от своите ученически години. Но и това предложение бе прието със същото пренебрежение, както и инициативите на Слатински. Явно не става реч за лично отношение. Просто такъв си е табиетът на негово величество нашенския Чиновник.

В писмо до председателя на Общински съвет-Самоков, до кмета на Общината и до отдел Култура Димитър Слатински е предложил в Самоков, Боровец и Цари Мали град да се проведе летен фестивал 2018. Фестивалът да обхваща:

  • Православен фестивал на църковните хорове
  • Панорама на българското кино с популяризиране приноса на самоковци в него
  • Лауреатски концерти на призьорите от фестивалите, провеждащи се на територията на общината.
  • Фестивал на детски хорове и инстументалисти в памет на Васил Стоин, Живка Клинкова и други изтъкнати самоковски творци
  • Джаз вечери в памет на Румен Тосков и Иван Янков
  • Организиране на майсторски класове с различни инструменти и преподаватели
  • Фестивал на името на Бончо Карастоянов за операторско майсторство

В писмото си Димитър Слатински предлага – за финансиране на тези представления би могло да се поканят като рекламодатели туристически фирми, находящи се на територията на Общината и всички други, които са съпричастни към идеята Самоков и Рила да се превърнат в притегателен културен център в бъдеще.

Каква ще бъде участта на тези предложения бъдещето ще покаже. Ще видят ли и ще осмислят ли избраниците ни истинската им ценност или и този път идеите ще отскочат от главите им като молец от лампа, не се наемаме да гадаем. Но си позволяваме да изразим личното си гледище, че включването на самоковски творци в програмата за празника на града ще обогати празненствата и ще издигне Самоков на по-високо културно и духовно ниво.