СамокоВест

Търговци протестираха пред Общински съвет-Самоков срещу Синята зона на пазара

Споделете ни в

Днешното редовно заседание на Общински съвет-Самоков започна с протест на собствениците на търговски обекти срещу Синята зона на пазара. От името на протестиращите говори бившият общински съветник Васил  Благоев. „Първоначално Синята зона трябваше да обхване само централна градска част, а вече включва и пространството на пазара. А и в центъра 90% от паркираните автомобили са на служители в Общината. Градът ни не е чак толкова голям, че да се налага такова разширяване“, изтъкна Благоев. Той посочи, че след въвеждането ѝ бизнесът им е сериозно засегнат. Вие като граждани на Самоков как го допускате, попита общинските съветници Благоев и продължи БИЛЛА, ЛИДЛ, Т- МАРКЕТ имат безплатни паркинги и самоковци вече предпочитат да пазаруват от тях. Вие явно работите за големите търговски магазини, заключи той.

В отговор кметът Владимир Георгиев заяви, че се говори неинформирано. Решението за обособяване на варианти за платено паркиране в Боровец и централната част на Самоков е взето още през миналата година – месец септември 2017, изтъкна кметът. През декември 2017 г. със свое решение Общинският съвет е определил обсега на Синята зона, според думите му, така че няма разширяване на Зоната. Решенията на Общинския съвет се огласяват по надлежния ред, заседанията са открити и всеки, който се интересува, би трябвало да е запознат с тях, заключи Георгиев. Той попита протестиращите защо реагират едва сега. Кметът посочи, че  БИЛЛА, ЛИДЛ, Т- МАРКЕТ са закупили терените и са изградили безплатни паркинги върху собствени парцели и контрира изявлението на Благоев, като и те са частни собственици защо не закупят парцели и не направят паркинги пред обектите си. Кметът противопостави на протеста на търговците исканията на живущите в зоната на пазара, които настояват да се въведе платено паркиране. Подписка в този смисъл са внесли в Общината живущите на ул. „Хан Кубрат“.

Позиция по проблемите на търговците взе и собственичка на магазини за козметика Елена Дойчинова. Всички, които сме тук представляваме цели семейства, изтъкна тя. От поставянето на табелите за Синя зона вече самоковци не влизат в магазините ми. Аз съм от стар самоковски род, на който навремето е отнета собствеността. Сега отново се отнемат човешките ми права. Имам два магазина за козметика – в единия продавам аз, другият отдавам под наем. Първият магазин отворих още през 1991 година – вече 20 години, а сега бизнесът ми запада. Тя предложи кардинално решение – изцяло да се отмени тази Синя зона и попита избраниците ни: какво правите вие за града?

Владимир Владимиров, търговец и бивш общински съветник, бе категоричен – цялата синя зона ограничи бизнеса на търговците в обсега ѝ. Като погледнеш тя вече се разпростира върху голяма част от града. На изток стига до Ридо. В същото време бул. „Искър“ е свободен и това е в полза на търговските вериги. Защо засягате бизнеса на самоковци за сметка на големите магазини и обектите в покрайнините, попита той.

Общинският съветник Васил Зашкев се включи с реплика, че същият проблем ще се яви през зимата и в Боровец. Туристите идват в курорта и паркират през почивните дни, а през останалото време ще бъдат засегнати правата на  самоковци – на сервитьора, на готвача, на администратора, посочи той.

Кметът Георгиев го парира с лична нападка – Зашкев, Вие някога, преди да бъда кмет, работехте на едни паркинги в Боровец и тогава не се знаеше кой събира средствата и какво събира. Сегашното управление търси начини да въведе ред в паркирането. Самоков е последен, който въвежда Синя зона. Въведена е в Сандански, в Банско, в много градове каза Георгиев.

Елена Дойчинова отново взе думата и наблегна, че през последната седмица няма работа, просто коли не спират. Вие направихте една безлюдна зона, а нас превърнахте в експонати, обърна се тя към кмета Георгиев.

Той контрира, че намалелият брой клиенти може би се дължи на лошото време, въпреки очевидната несъстоятелност на подобно твърдение, тъй като есента все още е много слънчева и топла.

Отношение по тази толкова болезнена за самоковци тема изрази и секретарят на общината Вангелова. Според нея проблемът въобще не е в Синята зона, а във възпитанието на гражданите. Несериозно ми е да приема, че проблем са 1 лев или 50 стотинки. Щом може да поддържа автомобил, значи може да плати 1 лв. за паркинг, заяви тя, пренебрегвайки напълно факта, че с натрупване сумата става най-малко 25 лв. на месец. А при абсолютното отсъствие на реална икономика в община Самоков, за по-голямата част от гражданите това е сериозен разход. Този факт бе изтъкнат и от Васил Благоев. 50-те стотинки, 1-ят лев и поддържането на колите е друга тема. Вие и аз имаме възможност, но я помислете за тези, които нямат, обърна се той към Вангелова.

Още по-„социална“ бе позицията на кмета Владимир Георгиев, член и представител на Българската социалистическа партия, че тази мярка на общинското ръководство е в съответствие с политиката на държавата – увеличават се данъците за по-старите коли и т.н.

Със същата безпардонност управниците ни пренебрегнаха и обстоятелството, че за прословутите 15 мин. гратис човек може единствено да отиде до най-близкия магазин и да се върне. Без време да разгледа и избере стоката, без време за изчакване на клиентите преди него, без време за плащане. И то само в един единствен магазин или на една единствена сергия.

Йордан Малинов от протестиращите търговци бе категоричен, че ако Пътна полиция осъществява ефективен контрол върху действията на водачите, както при движение, така и при паркиране няма никаква нужда от синя зона. Ако има представител на КАТ няма да се паркира нито върху тротоара, нито върху бордюра, заяви той.

Общинският съветник Петър Георгиев изрази категорично становище в подкрепа на Синята зона. Той посочи, че това е практика във всички държави, които е посещавал. Но трябва да се започне от Боровец, посочи Петър Георгиев. Не е тайна, че Общината от Боровец нищо не печели, заяви той и допълни – явно въпросът трябва да се преосмисли. Синя зона трябва да има. Но дали трябва да унищожим чаршията и пазара. Дали най-важното са 50-те стотинки и 1-ят лев, обобщи съветник Георгиев.

Венета Галева подкрепи позицията на Петър Георгиев и заяви – явно има съпротива на гражданите. Доколкото знам има и подписка срещу Синята зона на пазара. Поддържам необходимостта от платено паркиране, но само в централната градска част, каза още Галева.

Председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева обясни на заинтересованите, че на това заседание не може да се вземе решение по проблема, тъй като има установена процедура при вземане на решения от общинските съветници. Тя припомни, че със свое решение съветниците са задължили кмета Георгиев да представи докладна пред ОС за ефекта от Синята зона, не само във финансово изражение, но и като въздействие върху гражданите. Решение, гласувано месец декември 2017 година намира отзвук едва сега, каза Стойчева и продължи – явно има проблем в комуникацията с гражданите.  Причината може би е в нас, а може би е и в гражданите, но се надявам представители на търговците да присъстват и на заседанието, на което ще се вземе решение по проблема. От общинското ръководство уточниха, че въпросът с паркирането в зоната на пазара ще се решава на заседанието на Общинския съвет през месец ноември или декември на настоящата година.

Истината обаче е, че докато властимащите остават глухи за социалните проблеми на гражданите добра комуникация не може да има, защото както е казал народът – сит на гладен не вярва!