СамокоВест

Трима български лекари с научно постижение за диагностика и лечение на ранен меланом и други редки кожни тумори

Споделете ни в

Научното постижение е стъпка към въвеждането на държавен стандарт за поведение при редки злокачествени тумори

Трима лекари от Университетската СБАЛ по Онкология в София обединиха научните си търсения и опит в прилагането на сентинелна биопсия – най-прецизният в света метод за определяне стадия на меланом и Меркел-клетъчен карцином.

Д-р Ива Гаврилова, д-р Лидия Чавдарова-Иванова и д-р Венелин Георгиев създадоха протокол за диагностика и лечение на ранен меланом и други редки кожни тумори, описан в единствения по рода си интердисциплинарен труд, обединяващ три монографии на тема: „Съвременна диагностика и възможности да лечение на редките злокачествени кожни тумори“.

Малигненият меланом и Меркел-клетъчният карцином сa агресивни злокачествени кожни тумори, които бързо развиват метастази. Последните клинични проучвания и научни публикации дават надежда, че навременното и насочено лечение още в началните стадии на заболяването, може значително да подобри прогнозата за пациента.

Работата на тримата учени получи признание за принос в развитието и прецизирането на техниката, усъвършенствайки различни етапи от извършването на сентинелната биопсия и може да бъде ползвана като учебно помагало за поведение при меланом и други карциноми.

Формулираният от авторите диагностичен протокол е стъпка към въвеждането на държавен стандарт за поведение при редки злокачествени тумори.

Авторите дават свободен достъп до монографиите си за специалисти през сайта на издателя – Българската асоциация по дермато-онкология www.dado.bg: https://bitly.ws/35yUK