СамокоВест

Тревога за гората на Ридо в социалните мрежи

Споделете ни в

На 4 януари тази година Васил Софин – разказвачът на визуални истории, публикува на страницата на „Забелязано в Самоков“ тревожни снимки за състоянието на гората в парк Ридо. Той е написал:

Принудителната сеч на Ридо взе размери, които продължават всеки ден да се увеличават! Въпросът и истината е, че се реже всичко наред и резачките дори в студено време на спират своя ход! Може би ще ме изтриете, но това е горчивата истина. Паркът „Ридо“ е на всички самоковци, а не само на тези, които не са посадили и едно дърво. Някога като ученик залесявах. Преди мен баща ми, а днес всичко се руши, а направеното ново се разпада. Дали това трябва да бъде облика на града ни, който иначе си е хубав!

              

 

 

 

 

 

 

В отговор Iassen Djabirov публикува обръщение към самоковци:

„Скъпи граждани на Самоков, дърветата в прекрасния ви лесопарк Ридо изчезват в големи мащаби. След поста на Васил Софин реших да заснема от въздуха актуалното обезлесяване и да го сравня със сателитни снимки от 2007. Нямам представа колко от това се дължи на принудителна сеч, въшки, смерч, корояд, незаконна сеч и т.н., но гората липсва на огромни площи, не се забелязва разумно противодействие и скоро парка няма да е във вида, в който би трябвало да бъде.“

Погледът от въздуха разкрива, безпощадно ясно, чудовищните поражения на някога прекрасната гора.

Остава директорът на Общинско лесничейство-Самоков и общинският кмет незабавно  да проучат данните в сигналите и да отговорят какво се случва и какви мерки са взети за спиране на погрома, и за възраждането на гората.

Публикуваме част от снимките на Васил Софин. Останалите могат да се видят на страницата на „Забелязано в Самоков“