СамокоВест

Този път стотици самоковци се включиха в протеста срещу разбитите и опасни пътища от и към Самоков

Споделете ни в

Този път стотици самоковци се включиха в протеста срещу разбитите и опасни пътища от и към Самоков.

Около 13 часа в неделния ден над 100 автомобила потеглиха за село Клисура в протестна колона срещу разбитото и опасно трасе към Дупница, което е връзката на Самоков с магистралите „Тракия” и „Струма”. Те блокираха за два часа пътя в района на селото. Инициатори на протеста са Илиян Чалгънов и Рени Мутафчийска, които са част от Инициативен комитет – Самоков.

„Участъкът е пропаднал от двете страни. Трафикът е доста интензивен, особено на ТИР-ове и естествено, те ще гонят средата, тъй като са натоварени и може да се обърнат“, обясни Илиян Чалгънов и допълни – „Ремонт на пътя е бил планиран, но досега не е започнал, заради обжалвания на процедурите по избор на изпълнител“.

Протестиращите бяха категорични, че с процедурни хватки Пътната агенция бави рехабилитацията на пътя. От Агенцията контрираха, че вече е стартирана обществена поръчка за ремонт на участъка. Илиян Чалгънов контрира, „Наистина има обявени поръчки. Те бяха обжалвани на един много ранен етап. Тъй като ремонтът трябваше да започне пролетта, обжалванията бяха отхвърлени и се стигна до избор на изпълнител и така цяло лято. Вече сме в началото на есента и такива ремонти в района едва ли ще се случат“.

„Направи здрав път, спаси живот”, „Парите ни потъват в дупки”, „Не искаме Самоков да бъде Своге 2!”, „Имаме право на безопасни пътища” – са част от лозунгите, които бяха издигнати на протеста.

 

На протест излязоха и жителите на село Радуил. Протестиращите изтъкнаха, че на пътя липсват маркировки и мантинели, десетки свлачища застрашават шофьорите, които минават от там. Те подчертаха, че за проблемите и опасностите на този път се знае от години и допълниха – от Агенция „Пътна инфраструктура” идват и само наблюдават свлачищата.

Заради неслучилите се от години ремонтни дейности и безобразното, и опасно състояние на пътищата от и към Самоков протестиращите замислят гражданско неподчинение и бунт пред Народното събрание.