СамокоВест

Съдът постанови – Задържане под стража за единия и домашен арест за другия брат, обвиняеми за нападение над медици в Спешна помощ-Самоков

Споделете ни в

Единият от обвиняемите за нападение над лекар и хулиганство в гр. Самоков остава в ареста. Неговият съучастник е с мярка за неотклонение „домашен арест“, съобщи БТА.

Районният съд в града наложи най-тежката мярка за неотклонение на 32-годишния Иво Петров, позовавайки се на свидетелски показания, видеозаписи и  разпознаване, че именно той е удрял по главата д-р Любоимр Ал – Хакак и е блъскал по вратата на Центъра за спешна медицинска помощ в Самоков. Брат му Янко Петров ще е под домашен арест. 

Според съда, на този етап разследващите са събрали достатъчно доказателства и по двете обвинения – за нанасяне на лека телесна повреда на лекар по време на работа и за хулиганство с особена дързост.

В съдебната зала и двамата са изразили съжаление за постъпката си. И ще обжалват тежките си мерки за неотклонение.

„Съжалявам много за случката и се извинявам много. Не сме такива хора ние, но…“, казва пред медиите Иво Петров, единият от братята, обвиняеми за нападението над медиците. С тези думи пред съда братята Иво и Янко Петрови са изразили разкаяние за нападението над лекари и медици в Спешния център в Самоков. Защита им обясни, че са действали в момент на шок от загубата на баща им. Признават вината си и са готови на споразумение за наказанието си.

„Законодателят предвижда такава възможност за изготвяне на споразумение и одобряването му от съда, но при положение, че са извършени всички действия по разследването. Дори да има изявление на обвиняемите, че се признават за виновни, те трябва да бъдат подкрепени от всички доказателства. Така че по делото трябва да се извърши обективно и всестранно разследване“, заяви Ваня Панева, районен прокурор на Самоков.

И според съда, признаването на вина на този етап не е достатъчно основание за определяне на по-лека мярка. Съдебният състав прие, че ако е на свобода Иво Петров може да укрие или да извърши друго престъпление. Според доказателствата при задържането му той се е държал грубо дори с полицаите, скъсал е белезниците си и е избягал. Брат му Янко, обаче, не бил агресивен и съдът прецени, че може да бъде под домашен арест.

„Не само на Иво и на Янко ще обжалвам, защото не са налице категоричните предпоставки визирани в Закона за взимане на най-тежката мярка за неотклонение. Дори на Янко Петров „домашният арест“. Той е приравнен, според тълкувателното решение на Конституционния съд на „задържане под стража“. Така че да се дава така фриволно и домашен арест, за мен това е в границите на абсурдното“, заяви от своя страна Аделина Натина, адвокат на братя Иво и Янко Петрови.

Съдебният състав прие, че с поведението си в събота привечер, когато двамата са разбили вратата на Спешния център и са нападнали медиците, Иво и Янко са попречили други хора да получат навреме медицинска помощ. Това, според съда, подкрепя тезата на обвинението, че двамата са обществено опасни.

„Чухме мотивите на съда, те ще бъдат анализирани съответно, ще се запозная подборно с тях. Вие сами чухте, че има срок за обжалване три дни, в който ще преценим дали ще бъде подаден протест спрямо домашния арест“, заяви Ваня Панева, районен прокурор на Самоков.

Роднини на Янко и Иво Петрови се събраха пред Съдебната палата в Самоков, но до напрежение след решението на магистратите не се стигна.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд – София.