СамокоВест

Съветниците отпуснаха една щатна бройка в Графична база – Самоков

Споделете ни в

Общински съвет-Самоков на октомврийското си заседание гласува една щатна бройка в Графичната база. Така се възстановява дейността на културната институция с дългогодишна история.

Графичната база в Самоков е създадена по инициатива на Съюза на българските художници и с активното участие на известния самоковски художник Зафир Йончев. Инициативата е подкрепена и от друг самоковец Христо Попхристов – зам.- председател на Окръжния народен съвет в София.  Съдействие оказва и акад. Светлин Русев. Първоначално базата е настанена в лека постройка срещу Музикалната школа. През 1972 -1973 година тя е преместена в Есовата къща – паметник от късното Възраждане. През 2007 година по програма „Красива България” сградата е реставрирана и е направена малка галерия в двора, благодарение на което къщата е запазила автентичния си вид до днес.

Със своята дейност Графичната база допринася за допълването на богатата колекция от щампи на Исторически музей-Самоков, където се съхранява първата графична преса, внесена в страната ни от Никола Карастоянов, в едно интересно съжителство между възрожденски щампи и модерна българска графика.