СамокоВест

Съветниците определиха средищните детски градини и училища в Община-Самоков. Има ли демографска криза в Общината?

Споделете ни в

На юлското си редовно заседание съветниците определиха средищните детски градини и училища на територията на Община-Самоков. Предложението е по докладна на кмета Владимир Георгиев.

Съгласно критериите за включване в Списъка на средищните детски градини и училища, за средищна детска се определя общинска детска градина или част от нея в друго населено място, в която се обучават най-малко 4 деца в задължителна предучилищна възраст от други населени места, в които няма детска градина или училище, което да организира задължително предучилищно образование, и която за тези деца е на най-малко разстояние, измерено по асфалтирана пътна мрежа, в друго населено място.

За средищно училище се определя държавно или общинско училище – начално, основно, обединено или средно училище, в което се обучават най-малко 10 ученици в задължителна училищна възраст от други населени места, в които няма училище, и за които това е училището, осъществяващо обучение в съответния клас и намиращо се на най-малко разстояние, измерено по асфалтирана пътна мрежа.

На тази база Общински съвет-Самоков предложи:

Детски градини

1.1. ДГ „Детелина”

1.2. ДГ„Звънче”

1.3. ДГ „Зорница“

1.4. ДГ „Самоково“

Училища

1.5. ОУ „Васил Левски”, с.Ярлово

1.6. ОУ „Димчо Дебелянов”, с.Говедарци

1.7. ОУ „Христо Смирненски”, с.Радуил

1.8. ОУ „Митр.Авксентий Велешки”, гр.Самоков

1.9. НУ „Станислав Доспевски”, гр.Самоков

1.10. СУ „Отец Паисий”, гр.Самоков

1.11. ОУ „Христо Максимов”, гр. Самоков

1.12. ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, гр. Самоков

За пътуващите деца и ученици до средищна детска градина и средищно училище се осигурява безплатен транспорт.

Списъкът на средищните детски градини и училища се актуализира ежегодно по мотивирано предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет. Предложенията се внасят в Министерство на образованието и науката в срок до 10 септември.

Средищните детски градини и училища, както и маломерните паралелки са важна индикация за сериозен демографски проблем в Общината. От години насам не само селата обезлюдяват, като мнозинството живущи са в пенсионна възраст, но вече младите хора, образовани, знаещи и можещи,  бягат и от град Самоков.

Това поставя като първи приоритет на местната власт необходимостта от бързи мерки за разрешаване на демографската криза. Разработила ли е кметската управа дългосрочна програма за оставане на младите семейства в града? Програма, чрез която преди всичко да се създаде благоприятна бизнес среда, да се стимулира предприемачеството, да се обезпечи добра инфраструктура, да се облекчат административните процедури за започване на бизнес и т.н. Мерки, които да доведат до разкриване на нови, привлекателни работни места.