СамокоВест

Съветниците единодушно приеха проекта за нов център на Боровец „Златен триъгълник“

Споделете ни в

Новият проект „Златен триъгълник „в к.к. Боровец бе  представен от администрацията и от проектантите на редовната майска сесия на общинския съвет.

Официално на сесията бе поканен архитект Уилям Матю – автор на спечелилия конкурса проект. Поканата е по решение на общинските съветници. Проектантският екип преди седмици бе награден с 20 000 лв. от кмета Владимир Георгиев и шефката на ОбС-Самоков Силвия Стойчева.

Представителят на екипа победител заяви, че сегашното разположение на обектите създава конфликти между пешеходци, коли и скиори и това било избегнато в новия проект. Той предвиждал оформяне на главна улица, създаване на публично пространство, покрито пространство за концерти, пързалка за кънки, покрит подземен паркинг, даже и музей на спорта, зала за боулинг, туристически инфоцентър. Бе съобщено, че фирмата победител е създадена през 2013 г., архитект Уилям Матю- ръководител на екипа е живял  25 години в Париж, бил е старши архитект в офиси във френската столица.  Работил е със световно известни архитекти.

„Конкурсът за Златния триъгълник в Боровец беше много привлекателен за мен не само заради България но ние с нашия екип обичаме да караме ски. Когато посетихме мястото имаше няколко ключови елемента, които осъзнахме. Първото беше запазването и уважението на историческите сгради които съществуват, запазването и уважението към дърветата, които са там. После разбрахме, че има проблеми с трафика и задръствания между коли, пешеходци и скиори. Ние искахме да ги разделим на различни потоци, за да намалим проблемите. Това доведе до разширяване на главната улица с подходяща настилка и от вътрешната страна, минавайки през гората, да създадем един ски-път, който да свърже двата основни лифта. Искаме новият център да не работи само през зимата, а и през лятото и въобще през цялата година. С новия проект ние ще привличаме движението, живота, ще създадем подходяща връзка с кабинковата станция. Ще се преминава  чрез мост. Ще има две нива на паркиране.  Предвижда се изграждането на многофункционална спортна зала, която да бъде използвана за концерти и за фестивали, амфитеатър, медицински център и др.“, допълни архитект Матю.

При последвалите разисквания общинските съветници поставиха редица въпроси. Общинският съветник от БСП Георги Големинов обърна внимание, че в обсега на проекта има  свлачищни процеси и прояви интерес проектът съобразен ли е с този факт. Той попита нужна ли е спортна зала и амфитеатър.

В отговор Уилям Матю заяви, че относно  геологията и свлачищата  ще се наложи тестване и проучване при изготвянето на проекта в работна фаза. По отношение на спортната зала техните разговори с различни хора са показали, че към хотелите няма такива. За амфитеатъра архитект Матю посочи, че всички туристи обичат фестивалите и забавленията.

Д-р Димитър Панев от Сдружение “Самоковци за Самоков“ припомни, че миналата година общинските съветници са гласували над декар и половина парцел в Боровец за изграждане на спешен център и попита какво се случва с този център , очакват ли се субсидии и защо не се строи.

От проектантския екип отговориха, че спешен медицински център е една изключително важна функция за всички туристи затова те са я предвидили към проекта. Те уточниха, че не са наясно за други решения на местната власт в тази насока. Кметът Георгиев допълни, че още при заданието са посочени обектите, които се предвиждат в обсега на проекта, включително и спешния център. Явно, каза кметът, проектантите са се позовали на това нещо. Уви, продължи той, когато БЧК поиска обекта, ние им го дадохме. Няма проблем на по късен етап или да се дава под наем, или да се използва за нещо друго – бе мнението на Георгиев.

Съветникът от Самоковци за Самоков Петър Георгиев благодари на екипа и подчерта, че това, което са направили е нещо много хубаво. Нашите вътрешни проблеми нямат отношение към работата на проектантския екип,  допълни  съветник Георгиев и повтори, че това е един идеен проект, че това е нещо чудесно, че още преди години е трябвало да тръгне този курорт. Това е началото, по което тръгваме , категоричен бе той.

Светлана Атанасова от РБ се солидаризира с мнението на инж. Петър  Георгиев и изтъкна, че екипът се е справил блестящо с решаването на проблемите, които Боровец има. Боровец има много проблеми, които трябва да бъдат решени, за да стане курорт от европейско ниво. Поздравявам екипа, не случайно проектът е на първо място. Наша отговорност  е да направим всичко възможно проектът да бъде реализиран, заключи съветник Атанасова.

Няма спор, че основният проблем с проекта за нов център на Боровец „Златен триъгълник“ е отсъствието на стратегически инвеститор за реализацията му. По този начин се повтаря горчивия опит с проваления мегапроект Супер Боровец, в които самоковци загубиха 2 000 дка. от най-атрактивните си имоти в обсега на курорта.  За съжаление местните ни управници продължават да впрягат каруцата пред коня при вземането на решения за бъдещото развитие на общината и най-вече в сферата на икономиката. В тази връзка са и въпросите на самоковци – напразно ли  изхарчи парите на данъкоплатците кметът Георгиев и в чия мелница ще се наливат средства.

Проектът бе приет единодушно от присъстващите 28  общински съветници.