СамокоВест

Съветник Панев гласува с „въздържам се“ за бюджета заради лошия контрол върху разхода на средствата

Споделете ни в

Общински съвет – Самоков прие Бюджет 2022. Приходната част възлиза на близо 73, 5 млн. лв., от които от държавни източници 32, 2 млн., от общински – 35,2 млн. и от Европейски съюз 6, 2 млн. лв.

По време на разискванията общинският съветник д-р Димитър Панев заяви, че ще гласува „въздържам се“ заради лошия контрол върху разхода на средствата. Той посочи като пример плачевните резултати от ремонта и асфалтирането на Легето, тротоарите в Драгушиново,  Ролбана на Ридо, ремонта на улиците „Христо Ботев“ и „Христо Смирненски“.

В своя защита кметът заяви, че за някои от обектите не са извършени плащания. Както многократно сме коментирали, тази мярка по никакъв начин не решава проблема с пилеенето на обществената пара. Грижата на добрия стопанин изисква ежедневен контрол върху разхода. Недопустимо е през целия период на строителните дейности подчинените му чиновници да не се помръднат от удобните си и доходоносни столове и да очакват, че крайният резултат ще бъде различен. Както се казва, „След дъжд – качулка“ без никакъв реален ефект.

Инж. Петър Георгиев от своя страна изтъкна, че бюджетът е най-важното нещо, което Общинският съвет приема, а голяма част от съветниците не проявяват никакъв интерес. Той посочи, че на общественото обсъждане са присъствали само 6 от общо 29 общински съветника. Съветник Георгиев почерта, че местната власт трябва да има цялостна стратегия относно бюджета – какво се цели и с какви средства може да бъде постигнато. Като пример за нерационално разходване на пари от общинския бюджет той посочи велоалеята до Боровец. „Велоалеята към „Самел“ не се поддържа и почиства , особено през зимния сезон, използва се през кратък период от време и от ограничен брой хора. А какво остава за тази до Боровец – я минат 5-6 души, я не“, допълни инж. Георгиев. Той направи предложение средствата за останалите  населени места да се планират окрупнено, за да може да се реализират по-големи и значими резултати. „Искрено моля, измийте всички улици в Самоков“. С този призив съветник Георгиев се обърна към кметската власт.

Кметът Владимир Георгиев отговори, че само 15 души работят по почистването на улиците по Програмата за времена заетост, които са значително по-малко от други години. Той заяви, че след стапянето на снега работят и мотометачните машини, а улиците се мият всяка година. Кметът посочи, че окрупняването на средствата за селата трудно може да се постигне, защото всички кметове настояват да получат някакви средства, за да се види, че нещо се прави.  Относно велоалеята до Боровец той заяви, че се има предвид почистването и поддръжката ѝ. Като основен аргумент за добрата работа, на ръководената от него администрация, кметът подчерта, че не са допуснали неизпълнение на Европейски проекти.