СамокоВест

Съветник Димитър Панев сигнализира за незаконна сеч от „Бороспорт“ на 3 дка общински гори в Боровец. От Общинско лесничейство твърдят, че дърветата са само 56

Споделете ни в


На ноемврийското заседание на Общински съвет-Самоков, д-р Димитър Панев отправи питане към кмета на Общината Владимир Георгиев разширявани ли са пистите за сметка на общински имоти и рязани ли са дървета при строителството на шестседалковия лифт на Бороспорт. Съветник Панев припомни, че при учредяване правото на строеж от дружеството са декларирали, че няма да бъде отсечено и едно дърво. Д-р Панев е съветник от Сдружение „Самоковци за Самоков“. Той е и добър планинар и прекрасно познава състоянието на гората, визирана в питането му. При един от излетите си д-р Панев се натъкнал на поголовна сеч в участък не по-малък от 3 декара. На мястото на някогашната гора сега се е ширнало цяло поле, посочи съветникът. Д-р Панев уточни, че най-драстична е сечта в близост до хотел „Олимп“, като е обособен байпас над хотела. Той поиска отговор от кмета Георгиев за размера на площите, на които е извършена сечта и какво е направено с дървения материал. Съветник Панев настоя да му бъде отговорено как Община Самоков е защитила интересите си.

В отговор кметът Георгиев информира, че съгласно договор от 2009 година на Бороспорт са предоставени за ползване общински имоти. Той бе категоричен, че пистите не са разширявани за сметка на общински имоти. Относно сечта кметът Георгиев поясни, че в описаните в питането терени се извършва принудителна и редовна сеч. Такъв е и участъкът над хотел „Олимп“ към Ситняковския път, конкретизира Георгиев. Изсичат се опасни, с нарушена цялост, наведени от снега дървета, посочи кметът. Според думите му, дървесината е продадена от общинско лесничейство съгласно сключени договори и по утвърден ценоразпис.

Стари самоковци, които познават състоянието на пистите още при изграждането им уверяват, че са разширени, репликира в заключение д-р Панев.

На заседанието на Общинския съвет от 31 януари 2019 година съветник Панев получи отговор и от Общинско лесничейство-Самоков. Според официалния писмен отговор на дружеството, чиято основна функция е да стопанисва и опазва общинските гори, е извършено „леко разширение на пътищата“. Какво е количественото и териториално измерение на въведената от ръководството на Общинското лесничейство мерна единица „леко разширение“ не става ясно! Д-р Панев конкретизира, че незаконната сеч е върху площ най-малко от  150 метра височина и 20 метра ширина, което означава минимум върху 3 дка общински гори. Той отново посочи образувания байпас над х-л „Олимп“ и разширението над „Червено знаме“ и ски-скока. Съветник Панев уточни, че изсичането е заснето.

В отговора си, от лесничейството твърдят още, че са отрязани само 56 дървета. В правото си на становище относно дадения му отговор д-р Панев обобщи: „Много лъжи съм чул в тази зала. Тази е поредната. Стари самоковци, които са участвали в изграждането на пистата са категорични, че при подмяната на четириседалковия лифт със шестседалков от Бороспорт пистите са разширени“.

Проблемът продължава да стои пред избраниците ни. Председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева подчерта пред кмета и Общинска администрация, че очаква не справка, а предложение за решение. Има потвърждение, че са отрязани 56 дървета, което е самоуправство и налага Общината да предяви иск пред съда, категорична бе Стойчева.

Кой крив и кой прав, и ще защитят ли управниците ни интересите на Община Самоков бъдещето ще покаже.